ABD Savunma Bakanı Austin, Washington yönetiminin Güney Kore’yi nükleer silahlar da dahil olmak üzere her türlü araçla savunmaya hazır olduğunu açıkladı. İki ülke arasındaki stratejik işbirliği kapsamında askeri tatbikatlar yeniden başlatılacak.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hun ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin Güney Kore’yi nükleer silahlar dahil her türlü araçla savunmaya hazır olduğunu duyurdu.
Austin, “Genişletilmiş caydırıcılık taahhüdümüz sarsılmaz bir şekilde devam ediyor. Bu taahhüt, konvansiyonel füze sistemlerinden nükleer ve gelişmiş nükleer olmayan silahlara kadar ABD savunmasının tüm yelpazesini kapsıyor,” dedi.
Bakan ayrıca ABD’nin Güney Kore ile geniş çaplı askeri tatbikatlara yeniden başlayacağını ve bunun iki ülkenin savaşa hazırlık durumunu “kayda değer ölçüde güçlendireceğini” vurguladı.
Stratejik müttefik konumundaki ABD ve Güney Kore, bu yaz Kuzey Kore’den gelebilecek tehditlere karşı olası askeri eylemleri koordine etmek üzere bir nükleer danışma grubu kurdu.
Nisan ayında imzalanan Washington Deklarasyonu ile Seul, Kuzey Kore’nin olası bir nükleer saldırısı durumunda ABD’den nükleer silahlar dahil “ittifakın tüm gücünü” derhal devreye sokma güvencesi aldı.
Güney Kore, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na taraf. Ülke, 1970’lerde ABD’den aldığı güvenlik garantileri karşılığında kendi nükleer programından vazgeçmişti. Washington, 1991 yılında Güney Kore topraklarındaki son taktik nükleer silahlarını geri çekmişti.
Seul’de nükleer programa yönelik kamuoyu desteğinin artmasıyla birlikte, Güney Kore’yi her türlü yöntemle savunmaya hazır olunduğuna dair açıklamalar da sıklaştı.
İktidar partisinde önemli bir nüfuza sahip olan Seul Belediye Başkanı O Se-hun, bu eğilimdeki artışı Rusya-Ukrayna savaşına bağlıyor. O Se-hun’a göre bu çatışma, nükleer caydırıcılığın hala geçerli olduğunu ve nükleer silahsızlanma fikrinin çekiciliğini yitirdiğini gösterdi.