ASYA

Güney Kore: Çin, KDHC’nin nükleer planlarını engellemeye zorlanmalı

Yayınlanma

Güney Kore Birleşme Bakanı Kim Yung-ho, Rusya ve Çin’i Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) karşı uygulanan uluslararası yaptırımları baltalamakla suçlarken, Seul’ün Pekin’i, Pyongyang’a silah geliştirme konusunda baskı yapmaya zorladığını söyledi.

Kim, Financial Times’a (FT) verdiği mülakatta Seul’ün ‘Pekin’i Pyongyang’ı dizginlemek için yapıcı bir rol oynamaya ikna etmek için çaba sarf ettiğini’ ve ‘bazı olumlu sonuçlar’ beklediğini söyledi.

Koreli bakan, ‘mevcut uluslararası yaptırımların işe yaramadığını’ kabul ederek Çin ve Rusya’yı KDHC için bir ‘arka kapı’ açık tutmakla suçladı.

Kim, “Pekin, Kuzey Kore’nin dizginlenemeyen bir tay gibi hareket etmesine izin vermeye devam ederse, bu Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki güvenlik işbirliğini daha da güçlendirecektir,” uyarısında bulundu.

Tokyo ve Washington’un güvenliği Seul’den başlayacak

ABD, Güney Kore ve Japonya liderleri geçtiğimiz ay üçlü bir güvenlik anlaşması imzalayarak KDHC’nin nükleer ve balistik füze programları ve Çin’in bölgedeki tutumu karşısında savunma işbirliğini derinleştirmeyi kabul etmişti. Kim, “Üçlü güvenlik ittifakı her zamankinden daha güçlü. Kuzey Kore Seul’den geçmeden Tokyo ya da Washington’a ulaşamaz,” iddiasında bulundu.

Kim, Almanya’nın ‘birleşmesinin’ 33. yıldönümünü anma etkinliklerine katılmak ve Kore’nin birleşmesi ve KDHC’nin nükleer silahlardan arındırılması için uluslararası destek toplamak üzere bu hafta ve önümüzdeki hafta İngiltere ve Almanya’yı ziyaret ediyor.

Rusya’nın KDHC’ye desteğine yönelik tehdit uyarısı

Kim Yung-ho, Rusya’nın KDHC’ye verdiği askeri destek Güney Kore’nin güvenliği tehdit ederse ‘daha güçlü adımlar atmayı’ düşüneceklerini söyledi. Fakat Kim, BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip Rusya ve Çin’in işbirliği olmadan BM’nin Pyongyang’a yönelik yaptırımları artırmasının zor olacağını kabul etti ve ülkesinin bunun yerine Pyongyang’a yönelik tek taraflı yaptırımları sürdürmeyi planladığını söyledi.

Ayrıca Kim Yung-ho, Moskova’yı destekleme konusunda daha ikircikli davranan Pekin’in KDHC’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda ‘daha fazla baskıya’ maruz kalabileceğini öne sürdü.

Güney Koreli bakan, “Eski Sovyetler Birliği’nin aksine Çin kapıdan içeri adımını attı. Dünya ekonomisiyle derinleşen karşılıklı bağımlılığını bir silah olarak kullanabiliriz,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version