ABD Başkanı Joe Biden’ın Latin Amerika’dan sorumlu özel danışmanı Chris Dodd, Çin’in ekonomik gücüne ilişkin endişelerin ABD’nin Latin Amerika ülkeleriyle daha fazla serbest ticaret anlaşması yapmasının önünü açacak bir yasayı geçirmesine yol açtığını öne sürdü.
Eski senatör Chris Dodd, ABD’nin Latin Amerika ülkeleriyle mevcut ticaret anlaşmalarını uyumlu hale getirip genişletecek ve Çin’den ayrılarak ‘nearshore’ (üretimi ve yatırımları komşu bir ülkelere çekmek) üretim için teşvikler sunacak olan Amerika Ticaret ve Yatırım Yasasının (kısaca Amerika Yasası) bu yıl Kongre’den geçmesi konusunda giderek daha iyimser olduğunu söyledi.
Dodd bu hafta Miami’de düzenlenen Concordia Americas zirvesi çerçevesinde Financial Times’a verdiği demeçte Amerika Yasası’nın geçmesini çok istediklerini, tasarının partiler üstü olması nedeniyle seçim yılı olmasına rağmen 2024’te yasalaşabileceğine dair ümidinin olduğunu söyledi.
Çin son yirmi yılda Latin Amerika’daki ticaret ve yatırımlarını büyük ölçüde artırarak bölgenin en büyük ticaret ortağı olarak ABD’nin yerini aldı. Bu durum Washington’da, geleneksel olarak hakimiyeti altında gördüğünü bir bölgede nüfuzunu kaybetmekte olduğu endişesini tetikledi.
Bugün ABD’nin Amerika kıtasında 12 ülkeyle imzaladığı ticaret anlaşmaları var. ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) açık ara en önemlisiyken, Orta Amerika ve Dominik Cumhuriyeti ile de anlaşmalar var.
Bölgenin sırasıyla en büyük ve üçüncü büyük ekonomileri olan Brezilya ve Arjantin’in ABD ile herhangi bir serbest ticaret anlaşması bulunmuyor.
Dodd, Çin’in Latin Amerika’da artan iktisadi gücüne ilişkin endişelerin Washington’da ticaret ve yatırım konusunda Kongre’nin havasının değişmesine kesinlikle katkıda bulunduğunu söyledi.
Amerika Yasası, katılımcı ülkelerin ticaretin yanı sıra demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ilişkin standartları da kabul etmelerini gerektiriyor. Yasa, Uruguay ve Kosta Rika’nın ideal başlangıç adayları olarak görüldüğü USMCA’ya katılacak ülkeler için potansiyel bir süreç oluşturuyor.