Avrupa Birliği, Avrupa’nın teknolojik alandaki başarılarından biri olan güçlü otomobil endüstrisinde kullanılan çipleri korumak için Çinli rakiplerine karşı harekete geçmeyi planlıyor.
POLITICO tarafından görülen bir ankete göre, Avrupa Komisyonu Avrupalı yarı iletken üreticilerine Çinli rakiplerinin kendilerini baltalayıp baltalamadığını ve nasıl baltaladığını soruyor. Avrupa, otomotiv endüstrisi ve ev aletleri için eski çiplerin üretiminde hâlâ lider güç konumunda.
Mayıs ayında yayınlanan bir rapor, Alman Infineon, Hollandalı NXP ve Fransız-İtalyan STMicro’nun otomobil çipi pazarındaki en büyük beş tedarikçiden üçü olduğunu gösterdi. AB yetkilileri şimdi sübvansiyonlu Çinli firmaların bloğun şampiyonlarına göz dikmesinden endişe ediyor.
AB’nin taslak anketinde Avrupa’nın önde gelen düşük teknolojili çip üreticilerine Çinli bir rakibin “alternatif ürünü” ya da “ürün ailesi” olup olmadığı ve Avrupalı çipler ile Çinli rakipler arasındaki fiyat farkının yüzde olarak ne olduğu soruluyor.
Anket ayrıca AB yönetiminin Avrupa’da ilave çip üretim kapasitesini desteklemeyi düşündüğünü gösteriyor. Ankette Avrupalı üreticilerin “ortak bir yonga plakası üretim tesisine” ya da “ortak bir paketleme tesisine” açık olup olmadıkları soruluyor.
ABD ve AB yetkilileri, Çin’in eski çiplere yönelik “potansiyel olarak haksız” sübvansiyonları konusunda uyarıda bulunuyor. ABD ocak ayında konuyla ilgili bir anket başlatmıştı. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo nisan ayında AB ve ABD yetkilileri arasında yapılan üst düzey bir transatlantik Ticaret ve Teknoloji Konseyi (TTC) toplantısının marjında, “Çin hükümeti adına bu endüstrinin büyük ölçüde sübvanse edildiğini biliyoruz, bu da büyük bir pazar bozulmasına yol açabilir” dedi.
ABD ve AB toplantı sonrasında eski çip tedarik zincirindeki “bozucu etkileri ele almak için işbirliği tedbirleri” alabileceklerini söyledi. Komisyon yaptığı açıklamada, eski çipler alanında “potansiyel aşırı bağımlılıkları araştırdığını” ve sektörle “hedefli bir istişare” yürüttüğünü doğruladı. Anket sonuçları yaz sonuna kadar açıklanabilir.
Fakat çip endüstrisi, Avrupa’nın Çinli şirketlere karşı harekete geçmesinin çip tedarik zincirlerini bozabileceğinden korkuyor. Hollandalı mikroçip baskı devi ASML’nin CEO’su Christophe Fouquet, çarşamba günü Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a verdiği röportajda, Avrupa’nın Çin’de üretilen eski çiplere ihtiyacı olduğunu söyledi.
Fouquet, “Avrupa kendi talebinin yarısını bile karşılayamıyor. Bu yüzden başka bir yerden almamız gerekiyor ve şu anda Çin’de fabrikalar inşa ediliyor,” dedi ve Alman otomobillerinin de düşük teknolojili mikroçiplere dayandığını sözlerine ekledi.