AMERİKA

ABD’li bakanlar G20’nin Ukrayna bildirisini savundu

Yayınlanma

Hafta sonu Hindistan’da yapılan G20 zirvesinin son gününde yayınlanan Ukrayna bildirisinin ‘zayıf’ olduğu yönündeki eleştirilere ABD’den yanıt geldi.

Bildiride hem Rusya’yı hem de ABD’nin başını çektiği batılı ülkeleri tatmin eden bir dil kullanıldığı düşünülüyor. Delhi bildirisi savaştan Rusya’yı sorumlu tutmaktan kaçınırken, ‘Ukrayna’daki çatışmanın küresel gıda ve enerji güvenliği üzerindeki olumsuz yansımalarına ve insani acılara’ değinildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 liderlerinin ‘savaşın uluslararası gıda güvenliği üzerindeki etkisine dikkat çektiğini’ söyledi. Amerikalı bakan ABC’nin ‘This Week’ programına verdiği mülakatta, “Odadaki liderler, Rusya’nın yaptıklarının sonuçlarının dünyanın geri kalanı için de korkunç, korkunç bir etkisi olduğunu, dünya çapında gıda güvensizliği yarattığını açıkça ifade ettiler,” iddiasında bulundu.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilme kararına atıfta bulunan Blinken, “Ukrayna uzun yıllar boyunca dünyanın ekmek sepetiydi. Rusya işgalden sonra limanlarını ablukaya aldı. Tahılın dışarı çıkmasına izin veren bir anlaşma müzakere edildi. Rusya kısa süre önce bu anlaşmayı yırtıp attı,” dedi.

Yellen’dan bildiriye övgü

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da G20’nin hafta sonu Ukrayna konusundaki tutumunu ‘sulandırdığı’ yönündeki suçlamaları reddederken, dünya liderleri zirvesinin gelişmekte olan ekonomilere yönelik finansmanı artırma konusundaki başarılarını övdü.

Financial Times’a verdiği bir mülakatta Yellen, Yeni Delhi’deki zirvenin sonunda kabul edilen ortak açıklamayı savunarak, Ukrayna’daki çatışmaya ilişkin ifadelerin ‘özünde çok güçlü’ olduğunu söyledi.

Yellen, “ABD bu dilin G20’nin Ukrayna konusundaki duruşunu herhangi bir şekilde zayıflattığını düşünmüyor. Açıkçası ABD’yi ve diğer ülkeleri tatmin edecek bir dil bulmak zordu ama güçlü bir dil ve özünde güçlü bir dil istediğimizi hissettik ve bu özünde çok güçlü bir dildi,” dedi.

Yellen ‘Küresel Güney ve kalkınma’ gündeminden memnun

Öte yandan ABD’nin, G20’nin ‘zor durumdaki ulusların yararına’ çok taraflı kalkınma bankalarını güçlendirme ve reforme etme konusunda anlaşmaya varmasıyla toplantıdaki en önemli hedeflerinden birine ulaştığı düşünülüyor. Bu aynı zamanda Hindistan Başbakanı ve ev sahibi Narendra Modi’nin de önceliğiydi.

Biden, ‘iklim değişikliği’ ve ‘salgın hastalıklar’ gibi gündemlerle mücadele etmek için Dünya Bankası’nın kredi verme kapasitesini 25 milyar dolar artırmaya yönelik bir ABD planı için uluslararası destek arıyordu. Bu rakam, diğer ülkelerin de katılması halinde 100 milyar doların üzerine çıkabilir.

Yellen, “Küresel Güney’i, kalkınmasını ve iklim gündemini çok önemsiyoruz ve destek toplamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz,” dedi.

Yellen, Dünya Bankası’na kredi desteğinin arkasındaki düşüncenin bir kısmının, bazı ülkelerin ABD’nin ‘Ukrayna’yı desteklemek için aniden milyarlarca dolarla’ ortaya çıktığını, fakat dünyadaki ‘yoksul ülkelerin kötü durumunu’ göz ardı ettiğini hissetmeleri olduğunu söyledi.

Yellen, “Durum böyle değil, hiçbir zaman böyle olmadı, dikkatimiz Ukrayna tarafından başka yöne çekilmiş gibi değil,” dedi.

ABD’li bakan, ABD’nin ve dünyanın ekonomik görünümü hakkında da konuşarak, ABD ve Avro bölgesinin ekonomik durumlarındaki farklılığa işaret etti. Yellen, Avrupa’nın büyük bir ksımının ‘ABD’den daha kötü durumda’ olduğunu söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version