AB ve Japonya, ABD’nin G7 ülkelerinin Rusya’ya yaptığı ihracatların tamamının yasaklaması önerisine karşı çıkıyor.
Financial Times’ın (FT) haberine göre, G7 liderlerinin önümüzdeki ay Hiroşima’da yapacakları toplantı için hazırlanan bildiride, Rusya’ya karşı sektör sektör uygulanan mevcut yaptırım rejiminin, birkaç istisna dışında tam bir ihracat yasağıyla değiştirilmesi taahhüdü yer alıyor.
Tam ihracat yasağı tarımsal, tıbbi ve diğer ürünler için muafiyetler içeriyor.
Önerinin ABD tarafından yapıldığı belirtiliyor. Washington’ın, Rusya’ya etrafından dolanmasına izin verdiği için mevcut yaptırım rejiminden memnun olmadığı vurgulanıyor.
Fakat görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, Japonya ve AB ülkelerinden temsilciler geçen hafta yapılan hazırlık toplantısında böyle bir hamlenin mümkün olmayacağını öne sürdü.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililerden biri, “Bizim bakış açımıza göre bu mümkün değil,” dedi.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, G7 ortaklarıyla yaptıkları görüşmeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
ABD, İngiltere, AB ve diğer müttefiklerin ana odağı, üçüncü ülkelerin yaptırımlardan kaçınma ve yaptırımları delme girişimlerini engellemek ve batı yaptırımlarının uygulanmaya başlamasından bu yana Rusya ile ticaretini arttıran Türkiye, BAE ve Orta Asya ülkeleri gibi devletler üzerindeki baskıyı arttırmak.
AB ülkeleri, Şubat 2022’den bu yana Rusya’ya yönelik 10 yaptırım paketine imza attılar. Bununla birlikte, birçok birlik üyesi, Rusya ile olan ticari ilişkileri nedeniyle muafiyetler elde etti.
Yetkililer, bu rejimin tam bir ihracat yasağı ve muafiyetlerle değiştirilmesinin tartışmaları yeniden başlatma ve halihazırda var olan önlemleri zayıflatma riski taşıyacağını düşünüyor.
Taslak bildiride yer alan diğer öneriler arasında, mevcut yaptırımların delinmesi ve atlatılmasını kısıtlamak için daha fazla önlem alınması ve finansal işlem kolaylaştırıcıları da dahil olmak üzere ‘Rusya’nın savaşının finansmanını kasıtlı olarak destekleyenlere’ karşı önlem alınması yer alıyor.
G7 liderleri 19 Mayıs’ta Hiroşima’da, Ukrayna savaşının savaşın etkileri, ekonomik güvenlik, yeşil yatırımlar ve Hint-Pasifik bölgesine odaklanacak üç günlük bir zirve için bir araya gelecek.