Biden yönetimi, yarı iletkenler alanındaki yasaklara ek olarak, Alibaba ve Huawei gibi Çinli teknoloji devlerinin bulut bilişim iştiraklerine karşı bir hamle arayışında.
New York Times’ta (NYT) yer alan habere göre, Biden yönetimi ve Kongre üyeleri, son 18 ay içinde Alibaba ve Huawei gibi Çinli teknoloji devlerinin bulut bilişim bölümleriyle ilgili güvenlik endişelerini gidermek için neler yapılabileceği konusundaki araştırmalarını hızlandırdı.
NYT’ye konuşan üç kişi, Amerikalı yetkililerin Çinli şirketlerin ABD’de faaliyet göstermeleri halinde daha sıkı kurallar koyup koyamayacaklarını ve şirketlerin yurtdışındaki büyümelerine karşı koymanın yollarını tartıştıklarını söyledi.
Teknoloji tekelleri ile görüşme
Konuyla ilgili bilgi sahibi diğer üç kişi de Biden yönetiminin Çinli rakiplerinin nasıl çalıştığını anlamak için Amerikan bulut bilişim şirketleri Google, Microsoft ve Amazon ile görüştüğünü söyledi.
ABD’li yetkililerin Çinli bulut şirketlerine odaklanması, Washington ile Pekin arasındaki teknolojik gerilimin kapsamını genişletme potansiyeli taşıyor. Son yıllarda ABD, Çin’in önemli teknolojilere erişimini engellerken, Çinli teknoloji ve telekomünikasyon şirketlerinin yurtdışındaki erişimini sınırlamaya çalışıyor.
İşletmelere bilgi işlem gücü ve yazılım sağlayan büyük veri merkezlerini işleten bulut bilişim şirketleri bu nedenle yeni bir teknolojik cephe haline gelecek gibi görünüyor.
Bulut bilişim sistemleri, gerçek zamanlı veri akışı video sistemleri ve yapay zeka programlarını işletmede kritik önemde.
Çinli bulut şirketleri Asya ve Latin Amerika’da atakta
Synergy Research Group’a göre küresel bulut bilişim pazarı, geçen yıl 544 milyar dolarlık toplam genel bulut geliriyle oldukça büyük. Synergy’nin baş analisti John Dinsdale, ABD’de Çinli şirketlerin Silikon Vadisi ve Virginia’da veri merkezleri olmasına rağmen bulut pazarının çok küçük bir kısmını oluşturduğunu söyledi.
Fakat Çinli bulut şirketleri Asya ve Latin Amerika’da ilerleme kaydediyor. Huawei’nin başkanı geçen yıl şirketinin bulut işinde ‘hızlı bir büyüme’ gördüğünü söylemişti. Huawei Mayıs ayında Endonezya’da bir bulut konferansına ev sahipliği yaptı. Alibaba, bulut ürünlerini tanıtmak için geçen yıl Meksika’da bir toplantı düzenledi.
Cumhuriyetçi senatörlerden ‘ulusal güvenlik’ uyarısı
Nisan ayında dokuz Cumhuriyetçi senatör Biden yönetimine mektup yazarak Huawei, Alibaba, Tencent ve Baidu gibi ‘ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu’ söyledikleri Çinli bulut şirketlerini soruşturmaya ve cezalandırmaya çağırdı.
Konuyla ilgili bilgi sahibi dört kişi, Ticaret ve Dışişleri Bakanlıklarının Çinli bulut bilişim şirketleriyle nasıl başa çıkacaklarını değerlendirdiklerini söyledi.
Bu kişilerden ikisi, Ticaret Bakanlığı’nın Çinli bulut sağlayıcılarını yönetecek daha sıkı kurallar oluşturmayı gözden geçirdiğini söyledi. Bu kurallar, ‘ulusal güvenliğe tehdit’ oluşturabilecek teknolojileri kısıtlamasına izin veren yeni bir yasal yetki kapsamında oluşturulabilir.