DİPLOMASİ

‘AB’nin Çin’e yaptırımları Ukrayna’da savaşı kazanmalarını sağlamayacak’

Yayınlanma

Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yıldönümü öncesinde, Avrupa Birliği’nin “Moskova’nın savaş çabalarını desteklemekle” suçlanan Çinli ve Hintli şirketleri hedef alan yeni bir yaptırım paketi üzerinde anlaştığı bildirildi. İlgili Çinli firmalar yaptırımlara henüz yanıt vermedi.

Çinli analistler perşembe günü yaptıkları açıklamada, son iki yılda Rusya’ya yönelik yaptırımların başarısız olduğunu ve Çinli firmalar da dahil olmak üzere diğer ülkelerin firmalarını eklemenin savaştaki durumu değiştirmek için hiçbir işe yaramayacağını söyledi.

Financial Times’ın perşembe günü bildirdiğine göre, AB’nin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonuna karşılık olarak uyguladığı 13. yaptırım paketi olacak olan tedbirler 200’e yakın kişi ve kuruluşu hedef alıyor ancak önemli sanayi sektörlerini hedef alan kapsamlı bir ekonomik eylemden uzak duruyor.

Habere göre Çinli ve Hintli şirketlerin dahil edilmesi, AB ve G7 ortaklarının Rusya’nın savaş ekonomisini engellemek üzere tasarlanan mevcut kısıtlamalardan kaçınmak için üçüncü ülkeleri ve transit rotaları kullanmasını engellemeye çalışmasıyla birlikte geldi.

AB, Rusya’ya yönelik yaptırım listesine ilk kez Çinli şirketleri dahil etti

Üçüncü tarafların hedef alınması

Brüksel, aralarında Almanya’nın da bulunduğu ve Çin’i kızdırmaktan çekinen üye devletlerin baskısıyla Çin anakara şirketlerine yaptırım uygulama planlarından vazgeçmişti. Ancak FT’nin haberine göre, Rusya’nın Batı’nın kapsamlı ticaret yasaklarına rağmen çok sayıda insansız hava aracı, füze, tank ve diğer silahları üretmeye devam etmesi, G7 başkentleri üzerinde “kaçakçılıkla mücadele çabalarını artırma” baskısı yarattı.

FT tarafından aktarılan belgelere göre önlemler Çin anakarasındaki üç ve Hindistan’daki bir şirketin yanı sıra Sri Lanka, Türkiye, Tayland, Sırbistan ve Kazakistan’daki işletmeleri de hedef alacak. Habere göre hedef alınan işletmeler, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında kullandığı silah ve diğer teçhizatın üretiminde kullanılan başta elektronik ve mikroçipler olmak üzere teçhizatın tedarik edilmesine yardımcı oldukları tespit edildikten sonra ticari kısıtlamalara maruz kalacak.

South China Morning Post’a göre Çin anakarasındaki üç şirket Guangzhou Ausay Technology Co Limited, Shenzhen Biguang Trading Co Limited ve Yilufa Electronics Limited ve Hong Kong’dan RG Solutions Limited yaptırıma tabii tutulacak. Bu şirketler, aralarında Türkiye, Kazakistan, Kuzey Kore ve Hindistan’dan firmaların da yer aldığı ve kara listeye alınan toplam firma sayısını neredeyse 2,000’e çıkaran son yaptırım turunda adı geçen 193 kuruluşun bir parçası.

Global Times muhabirleri Perşembe günü bu şirketlere ulaşmaya çalıştı ancak hepsi AB yaptırımları hakkında yorum yapmayı reddetti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre bu şirketlerin Ukrayna’ya karşı Rus ordusuna yardım ettiklerine dair somut kanıtlar bulmak zor.

Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Wang Yiwei perşembe günü Global Times’a yaptığı açıklamada, AB’nin yaptırımlarının Washington ve Kiev’in baskısı altında geldiğini, zira ABD’nin AB’nin Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlama sorumluluğunu üstlenmesini ve bazı Batılı ülkeler askeri yardım sağlamada zorluklarla karşılaştığında Rusya’ya daha fazla baskı yapmasını istediğini söyledi.

Wang, “Sadece askeri yardımın tek başına Ukrayna’nın Rusya’yı yenmesine yardımcı olamayacağını fark ettiler, bu yüzden şimdi Rusya’ya baskı yapmak için diğer tarafları da dahil etmek üzere yaptırımları tırmandırmaya çalışıyorlar. Ancak tüm bu çabalar anlamsız ve faydasız, çünkü son iki yılda Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının başarısız olduğu kanıtlandı ve Kiev’deki yolsuzluk sorunu, Batı’nın askeri yardımının savaş kabiliyetine tam olarak dönüştürülemeyeceği anlamına geliyor” dedi.

Çin Dışişleri Üniversitesi profesörlerinden Li Haidong’a göre, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerin şirketlerine yaptırım uygulanması Ukrayna’ya herhangi bir avantaj sağlamayacak, sadece AB’nin ilgili ülkelerle ilişkilerini etkileyecektir.

Li, “Savaş alanındaki mevcut durum Batı’yı hayal kırıklığına uğratıyor ve Rusya ile normal iş yapan diğer ülkelerin şirketlerine yaptırım uygulamak Batı’nın Kiev için karamsar durumu değiştirmesine yardımcı olmayacak” dedi.

Li, “Geçtiğimiz iki yıl boyunca Batı, Rusya’yı hafife aldı ve Ukrayna ile kendi gücünü abarttı ve bu nedenle Rusya şu anda savaş alanında daha fazla avantaja sahipken, Batı ve Ukrayna daha fazla zorluk yaşıyor. Moskova Batı’daki öfkeyi umursamıyor, bu nedenle belki de Batılı politikacıların krizi ele alma stratejilerini yeniden düşünmeleri ve ateşi körüklemeyi bırakmaları gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version