Avrupa Parlamentosu’nda (AP) müttefik olan Almanya için Alternatif (AfD) ile Fransız Ulusal Birlik (RN) arasında bir süredir devam eden tartışma gerilime dönüşmüş durumda.
Geçen kasım ayında, AfD’li bazı siyasetçilerin, aralarında Alman vatandaşı olan göçmen kökenlerinin de bulunduğu göçmenlerin ‘tersine göçünün’ savunulduğu bir toplantıya katılmasına RN’den tepki gelmişti.
Daha sonra, Mozambik açıklarındaki Fransız ada toprağı Mayotte ile ilgili bir tartışma başladı. Tartışma, AfD’nin denizaşırı departmanının kontrolünü komşu Komorlar Birliği’ne devretmesini önermesi üzerine çıktı.
AfD, AB’nin Ukrayna’nın doğusundaki bölgelerde yapılan bağımsızlık referandumlarını tanımaktaki isteksizliğini, yerel halkın defalarca Fransa’nın bir parçası olarak kalma yönünde oy kullandığı ada ülkesindeki benzer plebisitleri kabul etmesiyle karşılaştırmak istediğini söylese de, RN bunu kabul etmedi.
O sırada Mayotte’yi ziyaret etmekte olan RN lideri Marine Le Pen AfD’ye tepki göstermişti. AfD’nin ‘Almanya’nın sorunlarıyla ilgilenmesinin daha iyi olacağını’ söyleyen Le Pen, müttefiklerine ‘jeopolitik konusunda birkaç ders’ vermeyi amaçladığını da sözlerine eklemişti.
Şimdi ise RN’nin üst düzey yöneticileri, ‘aşırıya kaçtıkları’ endişesiyle Alman müttefiklerini terk edip etmemeyi açıkça tartışıyor.
Fransız parlamentosundaki RN grubunun genel sekreteri Renaud Labaye, “Eğer onlar [AfD] çılgınca bir yöne gidiyorlarsa, o zaman ayrılmamız gerektiğini düşünenler arasındayım,” dedi.
AfD’nin Mayotte’ye ilişkin görüşü sorulduğunda RN’nin başkan yardımcısı Louis Aliot TF1 televizyonuna verdiği demeçte, “Son parlamentoda müttefiktiler. Bir sonraki parlamentoda [müttefik] olup olmayacaklarını göreceğiz,” ifadelerini kullandı.
AfD’nin AP seçimlerindeki liste başı adayı Maximilian Krah, Fransa’daki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Le Pen’in rakibi Éric Zemmour’u destekleyerek zaten şimşekleri üzerine çekmişti.
Krah, 2019’da ‘antisemitik fotoğraflar’ nedeniyle RN’den ihraç edilen bir Fransız çalışanı işe aldığında da RN’de tepkiyle karşılanmıştı.
“Le Pen bir grup neo-Nazinin ayağına dolanmasını istemez”
RN ve AfD, AP’deki sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) grubuna mensup. Fakat bazı gözlemciler seçimden sonra bu durumun değişebileceğini düşünüyor.
Financial Times’a (FT) konuşan eski bir üst düzey AfD yetkilisi, “Marine [Le Pen] Fransa cumhurbaşkanı olmak istiyor ve 2027 için şansı oldukça yüksek. Neden bir grup Alman neo-Nazinin ayak bağı istesin ki?” diye sordu.
Labaye, Fransa’da partilerini ‘normalleştirmek’ ve ‘gereksiz provokasyonları durdurmak’ için çok çaba sarf ettiklerini, bu nedenle ‘tersine göç ‘ benzeri söylemlere iştirak eden müttefiklere sahip olmanın RN’nin çıkarına olmadığını savundu.
AP seçim kampanyasından sorumlu RN milletvekili Alexandre Loubet, “Avrupa Parlamentosu yeni dengeler görecek ve hiç kimse güç dinamiklerinin ve çoğunlukların neye benzeyeceğini tahmin edemez. Hiçbir şey göz ardı edilmiyor,” dedi.
Fakat pek çok kişi için bir kopuş artık kaçınılmaz. Örneğin bir AfD milletvekili, seçimden sonra AfD’ye ID’de yer olmayacağına ikna olduğunu kaydetti.
Le Pen ve RN’nin AfD yerine Macaristan’daki iktidar partisi Fidesz ve Polonya’daki ana muhalefet Hukuk ve Adalet (PiS) ile işbirliğine gidebileceği konuşuluyor.