AVRUPA

AfD’nin gençler arasındaki popülaritesi artıyor

Yayınlanma

Almanya’da geçen ay yapılan bir araştırmaya göre 14-29 yaş dilimindeki gençler arasında Almanya için Alternatif’in (AfD) etkisi artıyor.

Zeit tarafından yapılan habere göre, bugün federal seçimler yapılsa, AfD 14-29 yaş arası gençler arasında en fazla oyu alacak.

Çalışma, gençlik araştırmacısı Simon Schnetzer yönetiminde 2020 yılından bu yana düzenli aralıklarla tekrarlanıyor ve Berlin Hertie School’dan araştırmacı Klaus Hurrelmann ve Konstanz Üniversitesinden Kilian Hampel tarafından destekleniyor.

Sonuçlar, 14-29 yaşları arasındaki 2.042 kişinin katıldığı temsili bir çevrimiçi ankete dayanıyor.

Bir önceki yıla kıyasla, oy vermeyeceğini belirten gençlerin sayısı daha az: 2023’teki yüzde 15’e kıyasla yüzde 10. Bununla birlikte, katılımcıların yaklaşık dörtte biri, hangi partiye oy vereceği konusunda kararsı.

Oy vermek isteyenlerin önemli bölmesi (yüzde 22) ise AfD’ye oy vereceğini belirtti. Bunu yüzde 20 ile CDU/CSU ve yüzde 18 ile Yeşiller takip ediyor. 

SPD, FDP, Sol Parti ve Yeşiller gençlik arasında bariz bir içimde oy kaybederken, AfD 2022 yılında yüzde 10’un altında görünüyordu. İki yıl önceki ankette 14-29 yaş arası gençler arasında Yeşiller yüzde 27, FDP yüzde 19 ile en popüler partilerdi.

Sol Parti’den ayrılanların kurduğu Sahra Wagneknecht İttifakı (BSW) ise gençler arasında yüzde 5’lik bir desteğe sahip.

Önceki yılların aksine, bu yılki gençlik araştırmasına göre, Almanya’daki gençlerin kaygıları artık koronavirüs tarafından karakterize edilmiyor. Gençler arasındaki ruhsal stres düzeyi yüksek kalmaya devam etse de pandemi büyük ölçüde unutulmuş görünüyor. Katılımcılara göre stres, yalnızlık ve kaygı bir önceki yıla kıyasla daha da artmış durumda. 

Her şeyden önce 14-29 yaş arası gençler, artık mevcut ve gelecekteki mali durumlarını etkileyen enflasyon, Avrupa ve Ortadoğu’daki savaşlar, pahalı ve zor bulunan konutlar gibi konularla ilgileniyor.

Araştırmanın yazarlarına göre, giderek daha fazla sayıda genç konut piyasasının ne kadar dar olduğunun ve yüksek kiraların kendilerini ne kadar kısıtladığının farkına varıyor.

Hayatın bu evresinde yaşanan pek çok çalkantı nedeniyle, özellikle gençler düzenli olarak yeni bir daire ya da ortak bir dairede oda arıyor. Gençler, düşük kiralı eski sözleşmelerden pek faydalanamıyor. 

Gençlerin yüzde 70’e yakını en önemli mesele olarak enflasyonu görüyor. 

Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, gençlerin endişeleri arasında özellikle bir konudan bahsediliyor: Almanya’ya mülteci hareketlerindeki artış.

Almanya’ya çok fazla mültecinin gelebileceği ve bunun da yaşam alanı sıkıntısı ve sosyal bölünme nedeniyle olumsuz bir etki yaratabileceği korkusu giderek artıyor gibi görünüyor.

Araştırmanın yazarları gençlere oy verme nedenlerini de sordu. Araştırmaya göre AfD desteği için farklı motivasyonlar mevcut. Bazıları mevcut hükümetin politikalarını protesto etmek için bu partiye oy vereceğini söylüyor.

Bu durum, “Çünkü trafik ışıkları [mevcut hükümet] iyi değil” ya da “Sağcı olduğum için değil, Almanya’da bir şeylerin değişmesi gerektiği için,” gibi ifadelerde görülüyor.

Diğerleri ise inançları nedeniyle partiye oy vermek istiyor. AfD’nin Almanya’ya göçü kısıtlama vaatleri burada özellikle önemli bir rol oynuyor.

AfD ve Yeşiller’in potansiyel seçmenleri arasındaki farklar özellikle cinsiyet açısından belirgin: AfD sempatizanlarının yüzde 64’ü erkek iken Yeşiller’in çoğunluğu (yüzde 54) kadın.

Dile getirilen endişelerdeki farklılıklar da dikkat çekici. İltica ve göç konusunun AfD ile yakından ilişkili olduğu açık. Parti sempatizanları arasında bu konu yüzde 74 ile ilk sırada yer alırken, Yeşillerin sadece yüzde 16’sı bu endişeyi paylaşıyor.

Ankete katılan 14-29 yaş arası gençlerin çoğunluğu haberleri ve siyasi gelişmeleri öğrenmek için sosyal medyayı kullanıyor. AfD’nin sosyal medyadaki güçlü varlığının, görünürlüğü açısından kritik olduğu anlaşılıyor.

Diğer pek çok partinin aksine AfD uzun zamandır özellikle gençler için önemli olan sosyal platformlara yöneliyor. TikTok’ta en başarılı beş siyasetçiden dördü AfD’den ve partinin milletvekillerinin 17 milyondan fazla beğenisi var.

SPD, Yeşiller, FDP, CDU/CSU ve Sol Parti’nin toplam beğeni sayısı ise 9 milyonun biraz üzerinde.

Çok Okunanlar

Exit mobile version