DİPLOMASİ

Afrika açılımı sürüyor: AB ile Kenya arasında ticaret anlaşması

Yayınlanma

Avrupa Birliği ile Kenya bugün (19 Haziran) ticaret anlaşması imzalayacak. AB yetkilileri, anlaşmanın Afrika ile daha derin iktisadi bağlar kurmaya çalışan Brüksel için bir kazanım olacağını belirtiyorlar.

Anlaşma müzakerelerinin başkent Nairobi’de Başkan William Ruto, Ticaret Bakanı Moses Kuria ve AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis’in katılacağı bir törenle resmen duyurulması bekleniyor.

İktisadi Ortaklık Anlaşması (EPA) yürürlüğe girdiğinde Kenya’ya, ihracatının yaklaşık beşte birini gerçekleştirdiği en büyük pazarı AB’ye gümrüksüz erişim imkânı sağlayacak. Bunlar çoğunlukla ülkenin ünlü çay ve kahvesi gibi tarım ürünleri ve çiçeklerinin %70’i.

Kenya’nın pazarlarını kademeli olarak açacağını ancak bir dizi hassas ürünü hariç tutacağını söyleyen Dombrovskis, bunun iki ülke için önemli bir gün olduğunu söyledi.

Resmi duyuru öncesinde Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada Dombrovskis, “Bu bizi güven, kurallar ve karşılıklı fırsatlara dayalı ayrıcalıklı bir ilişkiye doğru sağlam bir yola sokuyor,” dedi.

AB şirketlerinin son on yılda Kenya’ya 1 milyar avro yatırım yaptığını ancak daha fazla iş yapma konusunda önemli bir ‘iştah’ olduğunu söyleyen Ticaret Komiseri, yeni anlaşma ile ‘doğru platforma’ sahip olacaklarını sözlerine ekledi.

Avrupa’nın Afrika açılımı

AB ile bir Afrika ülkesi arasında 2016’dan bu yana imzalanan ilk geniş kapsamlı ticaret anlaşması olan bu anlaşma, AB’nin hammadde ve kritik mineraller tedarik zincirlerini çeşitlendirerek Çin ve Rusya’dan ‘bağımsızlaşma’ kapsamında değerlendiriliyor.

AB, Çin’in Kuşak ve Yol programına karşı adımlar atarak Şubat ayında kendi Global Gateway girişimi aracılığıyla Kenya’daki yatırımlarını yüz milyonlarca dolar arttıracağını duyurmuştu. AB, bu kapsamda Latin Amerika ve Afrika’yı hedef kıtalar olarak seçti.

Dombrovskis bu kapsamda Afrika’nın AB için öncelikli bir bölge olduğunu ve Kenya anlaşmasının kıtanın başka yerlerinde de yankı bulacağını umduğunu söyledi.

Anlaşmanın Afrika ile gelecekteki ticaret bağlantıları üzerindeki etkisi hakkında olumlu konuşan Komiser, anlaşmanın Doğu Afrika Topluluğunun (EAC) diğer üyelerinin katılımına açık olduğunu da sözlerine ekledi.

2014 yılında AB ve EAC (o zamanlar Kenya, Ruanda, Uganda, Burundi ve Tanzanya’dan oluşan birlik) bir ticaret anlaşmasına varmış fakat sadece Nairobi bunu onaylamıştı.

Dombrovskis, AB’nin şu anda Güney Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni de içeren EAC ile ‘daha derin iktisadi entegrasyona tamamen bağlı’ olduğunu söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version