DİPLOMASİ

Alman Ekonomi Bakanı Habeck Suudi Arabistan’da

Yayınlanma

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, 4 ülkelik Ortadoğu turu kapsamında çarşamba günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı ziyaret etti.

Almanya’nın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından başlattığı Eurofighter savaş uçağı ambargosunu kaldırdığının ortaya çıkmasının ardından, bu uçaklarca ateşlenen IRIS-T füzelerinden de Suudi Arabistan’a 150 adet satılacağı açıklandı.

Reuters tarafından görülen ekonomi bakanlığı belgesine göre, anlaşma aralık ayında Almanya’nın federal güvenlik konseyi tarafından onaylandı.

IRIS-T, Alman savunma şirketi Diehl tarafından üretiliyor. Eurofighter ise Alman, İngiliz, İtalyan ve İspanyol ortak yapımı. Londra, bir süredir Riyad’a ambargonun kaldırılması için bastırıyordu.

Reuters’a konuşan bir güvenlik kaynağı, yeni füzelerin son yıllarda tükenen Suudi stoklarını yenilemeyi amaçladığını söyledi ve füzelerin son zamanlarda Yemen’den ateşlenen insansız hava araçlarını vurmak için kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Suudilerin dış politikasına ve ‘modernleşmesine’ Alman övgüsü

Enerji ve ekonomik işbirliğini görüşmek üzere Suudi Arabistan’da bulunan Habeck, Riyad’ın Gazze çatışması da dahil olmak üzere Ortadoğu’nun istikrara kavuşturulması konusunda önemli bir rol oynadığını öne sürdü. Habeck, “Benim algım, Suudi Arabistan’ın rolünü bilecek kadar kendine güvendiği ve bunu yerine getirmek istediği yönünde,” diye ekledi.

Devlet yayıncısı ARD’ye göre Habeck, Suudi Arabistan’ın bölgedeki ‘merkezi oyuncu’ olduğunu ve bu olmadan bazı konularda ilerlemenin pek mümkün olmadığını söyledi. Habeck, “Alman hükümeti, Suudi Arabistan’ın bölgede bir istikrar çıpası olarak da gerekli olduğunu biliyor,” dedi.

Suudi Arabistan’ın Yemen’de ve Gazze Şeridinde ‘barışı sağlamak için ciddi çaba sarf ettiğini’ ve ‘Suudi Arabistan’ın rolünün değiştiğini’ savunan Alman bakan, “Ülke bir barış süreci üzerinde çalışıyor, güvenilir,” ifadelerini kullandı.

Almanya’da tartışılan ‘insan hakları’ konusunda ise Habeck, bunun konuşmalarda her zaman bir rol oynadığını ileri sürdü. Habeck Suudi Arabistan’da ‘gerçek bir değişimin işaretlerini’ gördüğünü söylerken, “Ülke bir dönüşüm, modernleşme aşamasından geçiyor,” dedi.

Habeck’e göre bu, örneğin, kadınların artık topluma ve iş dünyasına önemli ölçüde daha fazla dahil olması gerçeğinde görülebiliyor. Yeşiller üyesi bakana göre bunun yanı sıra “Ülke dış politikada birkaç yıl öncesine göre farklı bir rol oynuyor.”

Umman’da hedef ‘yeşil ortaklık’

Habeck, Riyad’dan önce Umman’ın başkenti Muskat’a giderek burada da görüşmelerde bulundu. Burada ekonomik ilişkiler ve özellikle ‘temiz enerji’ için önemli hidrojen konusunda görüşmeler yapan Habeck, Ummanlı yetkililerle Gazze’yi de konuştu.

Umman’ın gelecekte hidrojen üreticisi olması için büyük umutlar besleyen Habeck, “Planlama sürecinden güneş enerjisi kurulumuna, elektroliz ve yeşil hidrojen alımına kadar burada ortak olma potansiyeli çok büyük,” dedi.

Enerji Bakanı Salim el-Aufi ve devlet başkanı Sultan heysem bin Tarik ile yaptığı görüşmelerin ardından Alman bakan, Umman’ın ‘kendini dönüştürmeye kararlı’ olduğunu söyledi.

Umman büyük oranda doğalgaz ve petrol gelirlerini bağımlı. 2022’de ulusal bütçesinin %77’si petrol ve gaz gelirlerinden geldi. Bununla birlikte Muskat, gelir kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor.

Habeck, Umman’ın dünyanın emisyonları azaltmasına yardımcı olabilecek yeşil hidrojen üretimi için kapasite oluşturmaya yeni başladığını söyledi.

Robert Habeck, Riyad’dan sonra İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edecek.

Çok Okunanlar

Exit mobile version