Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Almanya’nın ‘yeşil sanayiye geçişte beş zorlu yıl yaşayacağı’ ve bunun da halka ‘yük getireceği’ uyarısında bulunurken, hükümetini ülkenin sanayi temelini korumak için yeni sübvansiyonları onaylamaya çağırdı.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 oranında küçüleceğini öngören yeni raporu hakkında konuşan Habeck, ARD’ye verdiği demeçte, “Veriler kesinlikle iyi değil,” dedi.
Habeck, bu gerilemenin yüksek enerji fiyatlarıyla açıklanabileceğini ve Almanya’nın ucuz Rus gazına bağımlı olduğu için bunu diğer ülkelerden daha yoğun hissettiğini savundu. Habeck, yüksek faiz oranlarının da yatırımları ve küresel ticareti yavaşlattığını, bunun da özellikle ihracata bağımlı bir ülke olarak Almanya’yı etkilediğini sözlerine ekledi.
Habeck, bu sorunlara ‘Alman Kaygısı’ (‘German Angst’) ile tepki vermek için ‘hiçbir neden’ olmadığını savundu. Alman Kaygısı, büyük zorluklarla karşılaşan Almanların korku ve tereddütlerini anlatan bir stereotipleştirici terim.
Bununla birlikte Habeck, “Bunun insanlara bir yük getireceği gerçeğini de göz ardı etmek istemiyorum,” dedi. “2030 yılına kadar önümüzde büyük bir dönüşüm dönemi var,” diyen Habeck, bu süre zarfında Almanya’nın geleneksel, fosil yakıtlara bağımlı bir sanayi tabanından hidrojen gibi ‘yeşil enerjilere’ geçeceğini söyledi.
Habeck, ‘dönüşümün zorluklarına dayanabilmeleri ve yatırım yapacak yeterli paraya sahip olabilmeleri için’ uluslararası rekabette enerji yoğun şirketler için elektrik fiyatlarında devlet desteğini savundu.
Öte yandan borçlanmayı öneren bir parti olan Yeşiller’in önemli politikacılarından Habeck, aylardır savunduğu enerji sübvansiyonu önerisinin iktidardaki koalisyon içinde hâlâ çoğunluğa sahip olmadığını kabul etti. Maliye Bakanı Christian Lindner’in mali açıdan muhafazakâr Hür Demokrat Partisi (FDP) ile Başbakan Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Partisi (SDP), Habeck’in planlarına karşı Lindner’in yanında yer alıyor.
Aynı zamanda başbakan yardımcılığı görevini de yürüten Yeşil politikacı, Almanya’nın esasen borç kurallarını çiğnemek ya da sanayi altyapısını kaybetme riskini göze almak arasında bir karar vermesi gerektiğini savundu.
Habeck, “Asıl soru şu: Borç para mı alacağız yoksa artık sanayimiz olmayacak mı?” diye sorarken, “Fazla zamanımız kalmadı, aksi takdirde şirketler şöyle diyecek: Yatırım yapacağız ama artık Almanya’da değil,” iddiasında bulundu.