Almanya ekonomisi 2024 yılında üst üste ikinci kez küçülerek Avrupa’nın en büyük ekonomisinin karşı karşıya olduğu gerilemenin ciddiyetinin altını çizdi.
Federal İstatistik Ofisi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin 2023 yılında yüzde 0,3 küçüldükten sonra geçen yıl yüzde 0,2 daraldığını belirtti. Ekonomistler yüzde 0,2’lik bir düşüş bekliyorlardı.
Özel sektör üretimi daralırken, kamu tüketimi 2023 yılına kıyasla yüzde 2,6 oranında keskin bir artış gösterdi.
Aralık ayına kadarki üç aylık dönemde üretim, üçüncü çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 oranında azaldı.
İstatistik ofisinin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, imalat sanayi üretimi yüzde 3 oranında daralırken, kurumsal yatırımlar da yüzde 2,8 oranında düştü.
Federal İstatistik Ofisi Başkanı Ruth Brand, kötü performanstan “konjonktürel ve yapısal baskıları” sorumlu tutarak, “Alman ihracat endüstrisi için artan rekabet, yüksek enerji maliyetleri, yüksek kalan faiz oranı seviyesi ve belirsiz bir ekonomik görünüme” işaret etti.
Münih merkezli ekonomik düşünce kuruluşu Ifo’nun ekonomisti Timo Wollmershäuser, “Almanya savaş sonrası tarihinin en uzun durgunluğunu yaşıyor,” dedi ve ülkenin uluslararası karşılaştırmada da önemli ölçüde düşük performans gösterdiğini sözlerine ekledi.
Deutsche Bank’ın Almanya baş ekonomisti Robin Winkler, dördüncü çeyrekteki daralmanın “sürpriz” ve “endişe verici” olduğunu söyledi. “Eğer bu doğrulanırsa, ekonomi yıl sonuna kadar daha fazla ivme kaybetmiş olacak” diyen Winkler, bunun muhtemelen ‘Berlin ve Washington’daki siyasi belirsizlikten’ kaynaklandığını öne sürdü.
Bundesbank geçen ay yaptığı açıklamada durgunluğun bu yıl da devam edeceğini belirterek sadece yüzde 0,1’lik bir büyüme öngörmüş ve ABD ile ticaret savaşının bir yıl daha ekonomik daralmayı tetikleyeceği uyarısında bulunmuştu.
23 Şubat’ta yapılacak seçimler için yapılan kampanyalara sanayisizleşme, çökmekte olan altyapı ve ülkenin kamu harcamalarını kısıtlayan borç freninden vazgeçip geçmemesi gerektiği konuları hakim oldu.
Almanya’nın bir sonraki şansölyesi olması muhtemel olan Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Friedrich Merz, bürokrasiyi ve vergileri azaltma ve çalışmayanlar için sosyal yardımları geri çevirme sözü vererek bir reform gündemi üzerinde kampanya yürütüyor.