AVRUPA

Alman hükümeti büyüme tahminlerini revize etti: Bu yıl da resesyonla kapanacak

Yayınlanma

Almanya 2000’li yılların başından bu yana ilk kez iki yıllık bir resesyonla karşı karşıya kalırken, hükümet Avro bölgesinin en büyük ekonomisi için 2024 büyüme tahminini düşürdü.

Habeck’in bu yıl için yaptığı tahmin doğru çıkarsa, 2023’te üretimin yüzde 0,3 daralmasının ardından Almanya 20 yıldan uzun bir süredir ilk kez iki yıllık bir resesyon yaşayacak. 2002 yılında yüzde 0,2 ve bir yıl sonra da yüzde 0,5 oranında daralmıştı.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ekonomik koşullar şu anda tatmin edici değil. Fakat bu durumdan çıkış yolumuzu bulma sürecindeyiz,” dedi.

Bakan, Almanya’nın son yıllarda üretimi aşağı çeken “kısa vadeli” faktörlerle (yükselen enflasyon, yüksek faiz oranları ve Ukrayna savaşı ve ardından gelen Rusya karşıtı yaptırımlarla artan enerji maliyetleri) mücadelede “gerçek bir ilerleme” kaydettiğini ileri sürdü.

Habeck buna rağmen “Almanya’nın ciddi beceri eksikliği”, altyapıya yıllardır yeterince yatırım yapılmaması ve aşırı bürokrasi gibi daha uzun vadeli yapısal sorunların büyümeyi engellediğini savundu.

Aynı zamanda şansölye yardımcısı olan Habeck, GSYİH’nin bu yıl yüzde 0,2 daralacağını tahmin ederek, daha önceki yüzde 0,3’lük büyüme tahminini aşağı çekti.

Enerji fiyatları düşerken bakanlar ve ekonomistler ekonominin bu yıl geçici bir toparlanma göstereceğini umuyordu. Bununla birlikte son birkaç aydır sürekli gelen kötümser veriler görünümü bozdu. Habeck, “Yükseliş bir kez daha ertelendi,” dedi.

Yüksek işgücü ve enerji maliyetlerini, büyük vergi yükünü ve siyasi çalkantıları gerekçe gösteren bazı şirketler, üretimlerinin bir kısmını daha ucuz ülkelere kaydırmayı düşünerek Avrupa’nın en büyük ekonomisinde sanayisizleşme korkusuna yol açıyor.

Fakat Habeck ihtiyatlı bir iyimserlikle, düşük enflasyon ve gevşeyen faiz oranlarının yüksek reel ücretlerle birleşerek tüketici harcamalarını artırmasıyla ekonominin önümüzdeki yıl toparlanmaya başlayacağını düşünüyor.

Bakan, “son üç ila dört çeyrekte” insanların “yeniden zenginleştiğini” öne sürdü.

Habeck’in bakanlığı, özel tüketim ve yatırım faaliyetlerinin toparlanması ve sanayi mallarına yönelik uluslararası talebin artmasıyla ekonominin gelecek yıl yüzde 1,1 ve 2026’da yüzde 1,6 oranında büyüyeceğine inanıyor.

Almanya’nın rahatsızlığının çok daha derinlerde yattığında ısrar eden Habeck, ülkenin başarısının iki temel direği olan ucuz Rus gazı ve Almanya gibi önde gelen bir ihracatçı için kritik önem taşıyan iyi işleyen küresel piyasaların artık mevcut olmadığına işaret etti.

Bakana göre bunlardan ilki Ukrayna savaşı, ikincisi ise Çin’in “agresif ihracat stratejisi” ve ABD’nin artan korumacılığının bir araya gelmesiyle baltalandı.

Habeck, “Almanya’nın büyümesinin yarısı her zaman ihracattan gelirdi ve bu sütun saldırıya uğradı. 2018’den bu yana temelde hiç büyümedik,” dedi.

Yeşil bakan buna rağmen de Almanya’nın büyüme potansiyelinin düşük olduğunu savundu.

Habeck, “Her şeyi doğru yapsak, bürokrasiyi azaltsak ve ihtiyacımız olan kalifiye işçi ve sermayeye sahip olsak bile, sadece yüzde 0,6 büyüme şansımız olur,” dedi.

Bunun nedeninin “son birkaç yılın değil, son on yılların başarısızlıkları” olduğunu söyleyen Habeck, birbirini izleyen hükümetlerin altyapıya, dijitalleşmeye ve daha vasıflı işçileri harekete geçirmeye yeterince yatırım yapmadığını kaydetti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version