Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) Komutanı Carsten Breuer, Rusya birliklerinin Avrupa’nın doğu kanadına bir saldırı başlatmaya cesaret ederlerse NATO tarafından yenilgiye uğratılacağını söyledi.
The Telegraph’a konuşan Breuer, Almanya ve doğuda konuşlanmış diğer NATO güçlerinin, komşu Baltık ülkelerini işgal etmeleri halinde Rus askerlerini püskürtebileceğinden şüphesi olmadığını belirtti.
Ayrıca, Putin’in Ukrayna savaşının sonraki aşamalarında nükleer silah saldırılarına başvurmasını beklemediğini, fakat 2. Dünya Savaşı’nın Britanyalı mareşali Bernard Montgomery’den alıntı yaparak, İngiliz ve Alman ordularını önümüzdeki zor yıllarda ‘birbirlerine güvenmeye’ çağırdı.
Baltık ülkelerinde konuşlanmış Alman ve diğer NATO güçlerinin bir Rus işgalini püskürtecek kadar güçlü olup olmadığı sorulduğunda General Breuer, “Evet. Bundan hiç şüphem yok. Ama öncelikle bu bir caydırıcılık meselesidir. Şu anki değerlendirmemize dayanarak, endişem yakın gelecekte bir Rus işgali değil,” dedi.
Alman general, savunma şefi olarak kendi rolünün, önümüzdeki beş yıl içinde Alman silahlı kuvvetlerinin hazır olmasını sağlamak olduğunu savundu. “Biz buna Kriegstüchtigkeit diyoruz – savaşmaya hazır, yetenekli ve istekli olmak. Doğru yoldayız,” diyen Breuer, ayrıca Alman ordusunun eğitimlerini NATO’nun doğu kanadında faaliyet göstermeye odaklanacak şekilde uyarladıklarını söyledi.
Mart 2023’te silahlı kuvvetler şefi rolünü üstlenen General Breuer, Donald Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda ABD’nin NATO’daki rolünün ne olacağına ilişkin tartışmalara değindi. General, Trump’ın ABD seçimlerini kazanıp kazanmadığına bakılmaksızın Almanya’nın Avrupa’da büyük bir savunma gücü olma zamanının geldiğini savundu.
Alman general, “Avrupa ülkeleri daha büyük bir paya sahip olmalı. Almanya zaten doğru yolda. Ve gelecekte ABD seçimlerini kim kazanırsa kazansın daha fazlasını yapacağız. Çoklu krizlerin yaşandığı bir dünyada çabalarımızı artırmak zorundayız. Buna Almanya’nın Avrupa’nın büyük bir gücü olarak rol oynaması da dahil,” dedi.
Breuer’e göre bunların arasında, Bundeswehr’e büyük bir askere alım hamlesi ve silahlı kuvvetleri ‘en kötü senaryoya’ hazırlamak için zorunlu askerliğe potansiyel bir dönüş de yer alıyor.
Ukrayna’yı desteklemek için Alman mühimmat üretimi konusunda ‘toplu olarak olmamız gereken seviyede olmadıklarını’ itiraf eden Bundeswehr şefi, Kuzey Almanya’da yakın zamanda yeni bir mühimmat fabrikasının inşasını ‘işlerin değiştiğinin’ bir işareti olarak gösterdi.