AVRUPA

Almanların çoğunluğu Rusya ile barış müzakerelerini destekliyor

Yayınlanma

Son yapılan bir kamuoyu yoklaması, barış müzakerelerine yönelik tutumlarda bölgesel farklılıklar olduğunu ve Doğu Almanya’nın Batı’ya kıyasla daha destekleyici olduğunu ortaya koyuyor.

Insa Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir ankete göre Almanların çoğunluğu Ukrayna’da devam eden çatışmanın çözümü için Rusya ile barış görüşmelerinin başlatılmasından yana.

Siyasetçi Sahra Wagenknecht ve insan hakları aktivisti Alice Schwarzer tarafından yaptırılan anket, Alman halkının askeri angajmanların sürdürülmesi yerine diplomatik çabaları tercih ettiğini ortaya koydu.

Anket, 2 Ağustos ile 5 Ağustos tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2002 Alman vatandaşının katılımıyla gerçekleştirildi. 

Emma dergisi ve Berliner Zeitung gazetesinde yayınlanan ankete katılanların yüzde 68’i Rusya ile barış görüşmelerini destekliyor.

Katılımcıların yüzde 33’ü görüşmeleri ‘kesinlikle desteklerken’, yüzde 35’i ‘kısmen destekliyor’. Buna karşılık sadece yüzde 20’si bu fikre karşı çıkarken, yüzde 13’ü ‘biraz karşı’, yüzde 7’si ise ‘tamamen karşı’ olduğunu belirtti.

Destekte bölgesel farklılıklar

Anket, kamuoyu görüşlerinde kayda değer bölgesel farklılıklar olduğunu gösterdi.

Doğu Almanya’da katılımcıların yüzde 76’sı barış müzakerelerine destek verirken, bu oran Batı Almanya’da yüzde 66.

Bu farklılık, Rusya ile daha yakın ekonomik ve kültürel bağlara sahip olan Doğu Almanya ile iki bölge arasındaki tarihi ve siyasi nüansları yansıtıyor.

Anket aynı zamanda Sahra Wagenknecht’in partisi Die Linke (Sol) seçmenleri arasında da barış görüşmelerine güçlü bir destek olduğunu göstermiş ve yüzde 87 oranında destek ifade edildi.

Benzer şekilde, Almanya için Alternatif (AfD) seçmenlerinin yüzde 82’si de diplomatik müzakerelerden yanadır. Ancak öneri Yeşiller Partisi seçmenleri arasında çoğunluk desteği bulamadı ve sadece yüzde 42’si destek verdi.

Diplomatik çözüme geniş destek

Ankette sorulan kilit sorulardan biri şöyleydi: “Batılı ülkeler [Kiev’e] daha fazla silah sevkiyatını reddetse ve bunun yerine Rusya’ya ateşkes ve barış görüşmelerinin başlamasını teklif etse ne düşünürsünüz?”

Bu öneri katılımcıların yüzde 65’i tarafından desteklenirken, yüzde 34’ü ‘çok iyi’ ve yüzde 31’i ‘biraz iyi’ olarak değerlendirdi.

Buna karşılık, sadece yüzde 20’si bu fikri olumsuz bulurken, yüzde 12’si ‘biraz yanlış’ olarak değerlendirdi ve yüzde 8’i kategorik olarak reddetti.

Ateşkes çağrısı Doğu Almanya’da daha da güçlü bir destek buldu, katılımcıların yüzde 79’u bu fikri desteklerken, Batı’da bu oran yüzde 62 oldu.

Silah teslimatı konusunda görüşler farklılaşıyor

Anket ayrıca Almanya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi konusunda karışık görüşler ortaya koydu. Katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 48) Kiev’e Taurus uzun menzilli füzelerinin gönderilmesine karşı çıkarken, yüzde 38’i bu tür önlemleri destekledi.

Ankette askeri soruların yanı sıra Alman hükümetinin diplomatik çabalarına ilişkin algılara da değinildi. Katılımcıların yüzde 45’i Alman hükümetinin çatışmayı çözmek için yeterince diplomatik çaba sarf etmediğini düşünürken, sadece yüzde 28’i aksini düşünüyor.

Ayrıca, çatışmanın Almanya’ya sıçramasına ilişkin endişeler de eşit oranda bölünmüş durumda; katılımcıların yüzde 45’i böyle bir sonuçtan korkarken, diğer yüzde 45’i bu endişeyi paylaşmıyor.

Dış politikada değişim çağrısı

Bunun yanı sıra Sahra Wagenknecht’in partisinden Federal Meclis üyesi Sevim Dağdelen, eski adıyla Twitter olarak bilinen X’te yaptığı paylaşımda “[Şansölye Olaf] Scholz, [Dışişleri Bakanı Annalena] Baerbock, [Maliye Bakanı Christian] Lindner ve [CDU lideri Friedrich] Merz’in tırmanma odaklı ve ABD güdümlü dış politikası yetersiz ve temelden yanlış yönlendirilmiş. Şimdi diplomasi zamanı,” dedi.

Wagenknecht de X’te hükümetin mevcut politikasının ‘artık demokratik desteğe sahip olmadığını’ ve ‘rota değişikliğinin zamanının geldiğini’ vurguladı

Wagenknecht, “Halkın çoğunluğu Ukrayna’daki savaş konusunda hükümetten, CDU’dan ve ana akım medyadan farklı bir görüşe sahip. Çoğunluk barış görüşmeleri, daha az silah ve daha fazla diplomasi istiyor,” değerlendirmesini yaptı.

Sahra Wagenknecht: Barış adına kampanya yürüttüğünüz için Rusya’nın sesi olarak karalanmak hastalıklı bir durum

Çok Okunanlar

Exit mobile version