Almanya’da barış hareketi, 3 Ekim’de Berlin’de yapılacak gösteri için ülke çapında harekete geçti.
“Savaş Bir Daha Asla – Silahlarınızı Bırakın” girişimi tarafından örgütlenen mitinge çağrı metninde, “Silahlanmaya ayrılan para hastanelere ve bakıma, emekli maaşlarına ve sosyal yardımlara, eğitime ve kreşlere, demiryollarına ve yerel ulaşıma aktarılmıyor. Bizden sonraki nesiller için yaşamaya değer bir dünyayı korumak için ancak dünya çapında birlikte çözülebilecek küresel sorunların üstesinden gelinemiyor,” deniyor.
Alman hükümetinin daha önce görülmedik bir biçimde silahlandığına dikkat çeken girişim, “Sadece diplomasi ve müzakereler tırmanma sarmalını durdurabilir,” ifadelerini kullanıyor.
“Savaşa ve silahlanmaya hayır! Barışa ve uluslararası dayanışmaya evet!” çağrısında bulunan düzenleyiciler, “Şimdi görev, barışı birlikte kazanmak için direnişi ve protestoyu güçlendirmektir!” diyor.
Junge Welt’e konuşan Federal Barış Konseyi Komitesi eş sözcüsü Willi van Ooyen, mitingin 3 Ekim “Alman Birliği Günü”nde düzenlenmesi ile ilgili olarak, “Savaşçı bir Almanya’yı kutlamak değil, barışçıl bir iç ve dış politika için kampanya yürütmek istiyoruz,” dedi.
Ooyen taleplerinin silah sevkiyatının durdurulması, nükleer silahların ve orta menzilli füzelerin geri çekilmesi olduğunu kaydetti.
Alman hükümetinin silahsızlanması gerektiğini savunan sözcü, devletin bunun yerine eğitime, sağlığa, iklimin korunmasına, altyapıya ve refah devletine yatırım yapmasını talep edeceklerini söyledi.
Ooyen, “Barış hareketini güçlendirmek ve birçok farklı gücü birlikte hareket etmeye teşvik etmek istiyoruz. Bu nedenle, odak noktamızı daraltmadan, toplumun farklı kesimlerinden bağımsız çağrılar ve örgüt ve inisiyatiflerden çağrılar önerdik,” dedi.
“Resmi savaş politikasına” olan sadakatin çatırdağını savunan Ooyen, “Şansölye Scholz’un yeni orta menzilli silahların konuşlandırılmasını onaylamasıyla birlikte protestomuz daha da büyük yankı buldu,” iddiasında bulundu.
Mitingin destekçileri arasında Pax Christi, IPPNW, Federal Barış Konseyi Komitesi, ülke çapındaki çeşitli barış inisiyatifleri ve örgütleri gibi birçok geleneksel barış hareketi örgütünün yanı sıra SPD, Die Linke (Sol Parti) ve Sahra Wagenknecht İttifakı’ndan (BSW) grupların da olduğunu kaydeden Ooyen, 1970 ve 80’lerdeki Batı Almanya barış hareketi gibi bir güce ulaşmak için ise daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.