AVRUPA

Almanya AB göç anlaşması üzerindeki engelini kaldıracak

Yayınlanma

Alman hükümeti, Avrupa’da ‘hukukun üstünlüğünü tehdit edeceğini’ savunan koalisyondaki Yeşiller’in şiddetli muhalefetine rağmen, AB göç anlaşmasının tartışmalı bölümlerine karşı muhalefetini geri çekecek.

Hafta sonu Yeşil Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, daha geniş kapsamlı bir AB göç reformunun parçası olan ve AB hükümetleri arasında devam eden müzakerelere konu olan ‘kriz yönetmeliğine’ partisinin kategorik muhalefetini yineledi.

Fakat Yeşiller’in büyük ortağı SPD’li Şansölye Olaf Scholz Çarşamba günü müdahale ederek, Yeşil bakanı yalanladı ve Berlin’in yeni düzenlemeyi engellemeyeceğini açıkladı.

faz’ın Başbakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Scholz, Brüksel’deki kriz yönetmeliğiyle ilgili olarak Berlin’i ‘hiçbir şeyin durduramayacağını’ söyledi.

Üç partili hükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP) da Yeşiller üzerinde baskı kurarken FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner Çarşamba günü faz’a yaptığı açıklamada Almanya’nın ‘sorumlu bir uzlaşmayı’ engellememesi gerektiğini söyledi.

Temmuz ayında AB hükümetleri, birliğin Ortak Avrupa İltica Sisteminde reform yapılmasına yönelik kilit noktalar üzerinde anlaşmaya vardı. Taslak, sığınmacıların tüm üye ülkelerde zorunlu olarak yeniden yerleştirilmesini ve AB’nin dış sınırında kabul edilme şansı az olan başvuruların işleme alınmasını içeriyor.

Bununla birlikte, hükümetlerin daha ince ayrıntılar üzerinde anlaşamaması, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu ile kurumlar arası müzakerelerde ilerleme kaydedilmesini engelleyerek reformun yasalaşmasını engelledi.

Almanya, Yeşiller’in ‘olağanüstü göç baskısı’ dönemlerinde sığınmacılar için daha sıkı tarama kuralları ve daha düşük barınma standartları öngören kriz yönetmeliğinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle müzakereleri geciktirdiği iddiasıyla eleştiriliyor.

Yeşiller milletvekili ve göç uzmanı Julian Pahlke Welt’e verdiği demeçte kriz yönetmeliğinin, ‘Avrupa hukuk devleti için bir güvenlik riski’ olduğunu savundu ve “Benim bakış açıma göre, bu hiçbir koşulda onaylanamaz,” diye ekledi.

Koalisyon şu anda iki küçük ortak arasındaki belirgin gerilimin üstesinden gelmekte zorlanıyor. Lindner faz’a partilerin ‘temelde farklı görüşlere’ sahip olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı, Almanya’nın ‘düzensiz göçü engellemesi’ ve ‘daha sert bir tutum sergilemesi’ gerektiğini vurguladı ve faz’a verdiği demeçte, “Merkel hükümetinin mülteci politikasından bu yana toplumumuza erişim kontrolünün kaybedilmesini artık kabul edemeyiz,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version