AVRUPA

Almanya, AB’nin yeni sübvansiyon mekanizmasını ilk kullanan ülke oldu

Yayınlanma

Almanya, Avrupa Komisyonu’nun AB ülkelerinin yabancı sübvansiyonlara kendi teklifleriyle karşı koymalarına olanak tanıyan yeni sübvansiyon ‘eşleştirme’ planını kullanan ilk ülke olarak İsveçli batarya üreticisi Northvolt’a 902 milyon avro sağlayacak.

Şubat 2023’te Avrupa Komisyonu, ulusal sübvansiyonlara ilişkin katı kuralları hafifletmek için yeni geçici önlemler açıkladı ve ülkelerin, aksi takdirde üretimin Avrupa’dan uzaklaştırılmasına neden olacaklarsa üçüncü ülkelerin sübvansiyon tekliflerini karşılamalarına izin verdi.

8 Ocak Pazartesi günü Komisyon, bu yeni seçeneğin ilk kez kullanıldığını duyurdu ve İsveçli batarya üreticisi Northvolt’un Almanya’nın Heide kentinde bir üretim tesisi kurması için sübvansiyonları onayladı.

AB rekabet şefi Margrethe Vestager gazetecilere verdiği demeçte, yatırımın Avrupa’da gerçekleşmesi için yardımı karşılayabileceklerinden emin olmak için Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi oluşturduklarını söyledi.

Elektrikli araçlar için bataryaların, AB’nin 2035’ten itibaren yeni dizel ve benzinli otomobillerin satışının fiilen yasaklanmasını içeren iklim hedeflerine ulaşmak için stratejik öneme sahip olduğu düşünülüyor. 

Vestager, kararın ‘güçlü bir Avrupa batarya üretiminin önünü açtığını’ söyledi.

Şirket ise kararı ‘yalnızca Northvolt’un Heide’ye yerleşme planları için değil, bir bütün olarak Avrupa batarya hücresi endüstrisi için de çığır açıcı’ olarak nitelendirdi. Fakat, bir şirket sözcüsü, belediye tarafından verilen bazı inşaat izinlerinin hâlâ tamamlanmadığını söyledi.

Duyuru yapıldığında ‘tesadüfen’ Brüksel’de olduğunu söyleyen Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), bunu ‘Almanya için de büyük bir duyuru’ olarak nitelendirdi.

Üretim tesisi, Kuzey Almanya’daki Schleswig-Holstein eyaletindeki Heide’de yer alacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version