Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya Çin’in doğrudan yatırımlarının denetimini artırmak istiyor.
Aynı zamanda ekonomi bakanlığı görevini de yürüten Yeşiller’den Robert Habeck tarafından gündeme getirilen tedbirler, yarı iletkenler ve yapay zeka gibi kritik sektörlerde Almanya’ya yapılan doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki kısıtlamaları sertleştirecek. Bu hamle, Berlin’in, Pekin’in ‘içeride daha baskıcı ve dışarıda daha agresif hale geldiği’ iddiasından birkaç hafta sonra geliyor.
Financial Times’a (FT) göre bir hükümet yetkilisi tarafından teyit edilen öneriler, Şansölye Olaf Scholz’un sallantıdaki koalisyonu içinde ve iş dünyası ile yeni gerilimler yaratma riski taşıyor.
Önerilen tedbirler, istişare için devlet daireleri arasında dolaşıma sokuldu ve Berlin’in uzun zamandır beklenen Çin stratejisinin geçen ay yayınlanmasının ardından, hükümetin ilişkilerin daha geniş bir değerlendirmesinin bir parçası olarak mevcut yatırım incelemesinin etkinliğini değerlendirdiğini söyledi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Scholz, 2022 yılında yedinci kez Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin ile siyasi ve ticari ilişkilere zarar verebileceği endişesiyle, Pekin ile ekonomik bağları önemli ölçüde azaltacak adımlar atma konusunda Yeşiller koalisyonu ortaklarından daha az istekli. Şansölye, aralarında Habeck’in de bulunduğu Yeşil bakanların engellemek istediği Çinli holding Cosco’nun Hamburg liman terminalinde hisse satın alması gibi konularda kabinedeki arkadaşları ile çatışmıştı.
AB dışından işletmelerin ve yatırımcıların Almanya’dan bir varlık satın alması zaten bir süredir dikkatli incelemelere tabiydi. Eğer Alman hükümeti bir satın almanın kamu düzenine veya ulusal güvenliğe aykırı olduğuna hükmederse veto hakkına sahip. Habeck’in teklifi ise var olan kuralların bazı kısımlarını basitleştirmeyi ve tahkim etmeyi hedefliyor.
Teklifler konusunda bilgi sahibi bir yetkili, Çin’den açıkça bahsetmeseler de, Çin hakimiyetinin veya etkisinin batının ekonomik güvenliği için bir tehdit olarak görüldüğü yarı iletkenler, yapay zeka ve kuantum hesaplama gibi sektörlere daha sıkı kısıtlamalar getirdiklerini söyledi.
Habeck ayrıca, hangi tür yatırımların incelemeye tabi tutulacağının tanımını genişleterek, Almanya’nın Çin’in lisans anlaşmaları kapsamında fikri mülkiyet edinimi gibi mevcut kuralları aşma çabaları olarak gördüğü şeyleri de engellemeye çalışıyor.