Almanya, yarı iletken üretiminde kullanılan kimyasalların Çin’e ihracatını sınırlandırmak için görüşmeler yürütüyor.
Bloomberg’e konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre bu öneri, Olaf Scholz hükümetinin tartıştığı ve Çin’in gelişmiş yarı iletkenlerin üretimi için gerekli mal ve hizmetlere erişimini kesecek önlemler paketinin bir parçası.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, böyle bir adımın uygulanması halinde Merck ve BASF gibi Alman şirketlerinin bazı yarı iletken kimyasallarını Çin’e satmasının sınırlanacağını söyledi.
Haberin ardından BASF hisseleri Frankfurt borsasında %4,3 düşüşle işlem gördü. Merck hisseleri çok az değişim gösterirken iki şirketin sözcüsü de yorum yapmayı reddetti.
Berlin, Washington’dan baskı gelmediğini ileri sürüyor
Scholz ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck konuyla ilgili olarak Avrupalı müttefikleri ve Çin’in kilit teknolojilere erişiminin küresel ölçekte engellenmesi için bastıran ABD ile yakın temas halinde.
Berlin’deki yetkililer Washington’dan bu konuda bir baskı gelmediğini, aksine birlikte çalışmak ve Çin’e karşı safları sıklaştırmak için güçlü bir istek olduğunu ileri sürüyorlar.
İktidar koalisyonu içinde bu tür ihracat kontrollerine ilişkin görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğu ve yetkililerin böyle bir kararın Almanya’nın en büyük ticaret ortağı haline gelen Çin ile ticari ilişkilere zarar verebileceğinin farkında olduğu belirtildi.
Habeck, bakanlığındaki yetkililere Almanya’nın belirli alanlardaki iktisadi direncini güçlendirmek ve Çin’e olan tek taraflı bağımlılıkları azaltmak için bir önlem paketi üzerinde çalışmalarını tavsiye etti.
Çip kimyasallarına ihracat kontrolleri getirme fikri de bu tartışmanın bir parçası.
‘Çift kullanım’ kısayolu
Bu tür ihracat kontrollerini uygulamanın en hızlı ve pratik yolunun, ilgili mal ve hizmetleri Almanya’nın ulusal çift kullanım listesine koymak olacağı belirtiliyor.
İhracat kontrolleri hem sivil hem de askeri bağlamda kullanılabilecek malların ticaretini kısıtlıyor.
Bu tür çift kullanımlı listelerin amacı kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların geliştirilmesi ve yayılmasının yanı sıra konvansiyonel askeri silahların gizli üretimini önlemek.
Almanya gelişmiş çip yapım teknolojilerine sahip olmasa da, Merck ve BASF dünyanın dört bir yanındaki firmalara yarı iletken yapımı için gerekli kritik kimyasalları sağlıyor.
Merck’in ürünleri veya hizmetleri dünyadaki neredeyse her bir çipte bulunurken BASF, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. dahil olmak üzere dünyanın en önemli sözleşmeli çip üreticilerine ev sahipliği yapan Avrupa ve Asya’da pazar lideri konumunda.