Almanya Ekonomi Bakanlığı, enerji yoğun şirketlerin elektrik maliyetinin yüzde 80’ini sübvanse etmeyi planlıyor.
Yeşil ekonomi bakanı Robert Habeck tarafından yayınlanan ve uzun süredir beklenen tartışmalı teklife göre, Alman sanayisinin büyük bir bölümüne 2030 yılına kadar kilowatt saat (kWh) başına 0.06 avro sübvansiyonlu elektrik sunulacak.
25-30 milyar avroya mal olacağı tahmin edilen plan, kimyasal, çelik, metal ve cam gibi sektörlerdeki Alman üreticilerini desteklemeyi ve güneş panelleri ve yarı iletken üretimi gibi AB’nin Çin’e bağımlılığını azaltmak için çok önemli görülen sektörlerde Avrupa yatırımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Ekonomi bakanlığı, Almanya’nın bu sektörlerde, Çin’deki ve daha yakın zamanda Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) nedeniyle ABD’deki büyük sübvansiyonlar nedeniyle ‘eşit bir oyun alanında gerçekleşmeyen zorlu uluslararası rekabete’ yanıt vermesi gerektiğini söyledi.
Habeck planı, Ukrayna savaşıyla tetiklenen elektrik fiyatlarındaki artışla mücadele eden ve aynı zamanda hızla karbonsuzlaşmaya çalışan enerji yoğun endüstrilerin ‘varoluşsal bir tehditle’ karşı karşıya olduğunu savunuyor.
Gelgelelim, Yeşil Habeck’in planı Berlin’deki trafik lambası koalisyonunda yeni bir gerilime neden olmuş görünüyor. Hükümetin küçük ortağı Hür Demokratların maliye bakanı Christian Lindner, ‘son derece pahalı sübvansiyonların yanlış yaklaşım olduğunu’ savundu ve devlet teşviklerini ‘adaletsiz ve verimsiz’ olarak nitelendirdi.
Lindner, Habeck’in, enerji enflasyonundan Alman hane halklarını ve sanayisini korumak için ayrılan 200 milyar avroluk fonun kullanılması önerisini açıkça reddetti.
Başbakan Olaf Scholz de süreklileşmiş bir sübvansiyon şemasına sıcak bakmıyor. Nitekim Şansölye sözcüsü, Scholz’ün ‘sanayi ve tüketicilerin sürekli sübvanse edilmeden karşılayabilecekleri elektrik fiyatlarına’ inandığını söyledi.
Sübvansiyon planının, Almanya’nın mali olanaklarına sahip olmayan daha küçük AB devletlerinden de tepki görmesi bekleniyor.
Alman sanayisi bir süredir devlet teşvikleri için bastırıyor. Volkswagen CEO’su Oliver Blume, avro bölgesinin rekabetçi kalabilmesi için fiyatların kilowatt saat başına 7 cent’in altında kalması gerektiğini savunarak politikacılara Avrupa elektrik piyasasına müdahale etmeleri çağrısında bulunmuştu.
Avrupa istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre, Almanya’daki ticari tüketiciler için ortalama elektrik fiyatı 2022’nin ikinci yarısında vergiler dahil kWh başına 0,25 avronun biraz üzerindeydi. Bu, AB genelindeki ortalama seviyeye yakın.
Sübvansiyon kararı, Alman sanayicilerinin bazılarında memnuniyet yaratırken, bazı gruplar şüphelerini dile getirdi. Alman Çelik Federasyonu ve ülkenin en büyük sendikası IG Metall teşviklere destek verirken, Alman Sanayi Odası şüpheyle yaklaşıyor.
Ekonomi Bakanlığının planına göre uzun vadede sanayiye yenilenebilir kaynaklardan üretilen ucuz elektriğin sabit vadeli sözleşmelerle garanti edilmesi gerekiyor.
Önerilen kWh başına 0,06 Avroluk sübvansiyonlu fiyat sadece belirli sektörler için geçerli olacak ve enerji tasarrufunu teşvik etmek amacıyla bir işletmenin tüketiminin yüzde 80’i ile sınırlandırılacak.