Bir içişleri bakanlığı sözcüsü bugün (29 Ağustos) yaptığı açıklamada, Almanya’nın temmuz ayında “aşırılık yanlısı” gruplarla bağlantılı olduğu iddiasıyla yasakladığı bir islam merkezinin liderini sınır dışı etmeyi planladığını söyledi.
Müfettişler beş hafta önce Hamburg İslam Merkezi’nin İran ve Hizbullah bağlantılı “aşırı İslamcı bir örgüt” olduğu sonucuna vararak merkeze baskın düzenledi.
Sözcü, merkezin eski yöneticisi 57 yaşındaki Mohammad Mofatteh’in 14 gün içinde Almanya’yı terk etmesinin emredildiğini ve buna uymadığı takdirde sınır dışı edileceğini söyledi.
Mofatteh’in Almanya’ya tekrar girmesine izin verilmeyecek ve girmesi halinde üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.
Hamburg Eyaleti İçişleri Bakanı Andy Grote, Mofatteh’in sınır dışı edilmesinin Hamburg İslam Merkezi’ne karşı “bir sonraki mantıklı adım” olduğunu söyledi.
Grote, “Tahran’daki insanlık dışı rejimin üst düzey bir dini temsilcisi olarak Almanya’daki zamanı sona ermiştir,” dedi.
Temmuz ayında merkezi yasaklayan Almanya İçişleri Bakanlığı, merkezi “İran’ın dini liderinin doğrudan temsilcisi” olmakla ve Tahran’ın ideolojisini “saldırgan ve militan bir şekilde” yaymakla suçlamıştı.
Bakanlık ayrıca merkezi Hizbullah gibi örgütlerin “askeri ve siyasi boyutunu” desteklemekle suçladı.
Almanya Hizbullah’ı bir “Şii terör örgütü” olarak görüyor ve 2020 yılında grubun topraklarında faaliyet göstermesini yasakladı.
İran bu suçlamalara öfkeyle tepki gösterdi ve geçen hafta misilleme olarak Tahran’daki bir Alman dil enstitüsünü kapattı.
Mofatteh’e yönelik bu hamle, batıdaki Solingen kentinde meydana gelen bıçaklı saldırının ardından Almanya’da sınır dışı edilmelerin siyasi gündemin üst sıralarında yer aldığı bir dönemde geldi.
Suriyeli bir sığınmacı tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırıda üç kişi ölmüş, sekiz kişi de yaralanmıştı.