AVRUPA

Almanya, hammaddeye erişim stratejisini yenileyecek

Yayınlanma

Alman hükümeti, yeşil enerjiye geçiş sürecinde hammadde ihtiyacının artması nedeniyle yeni bir hammadde stratejisine geçecek.

Yeni strateji, hammadde bağımlılığını azaltmaya ve arz sıkıntılarından kaçınmaya odaklanacak.

Özellikle Ukrayna savaşının ardından Rusya’ya enerji bağımlığını azaltmak için harekete geçen Berlin, önümüzdeki yıllarda talep patlaması beklenen lityum, nadir elementler ve grafit gibi hammaddeler için strateji belirleyecek. Özellikle lityum, elektrikli araçların bataryaları için olmazsa olmaz bir malzeme.

Eski strateji belgesi yumuşak bulunuyordu

Arz ile talep arasındaki uyuşmazlığın ara mal ve son ürünlerde fiyat artışlarına yol açabileceğine, hatta kimi örneklerde teslimat kusurlarına neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

2020 yılında yayınlanan strateji belgesi, eleştirmenler tarafından fazla yumuşak bulunmuştu. Belge, tedarik zincirlerinin güvenliğini şirketlere bırakıyordu. 

Gözden geçirilen yeni stratejide ise gergin jeopolitik duruma vurgu yapılıyor ve kritik hammaddeler için özel piyasa koşullarına dikkat çekiliyor.

Bağımlılığı azaltmak için üç hamle

German Institute for Economic Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kritik sayılan 27 hammaddenin 21’inde Almanya yüzde 100 dışa bağımlı.

Berlin, bu bağımlılığı azaltmak için üç unsurun önemli olduğunu düşünüyor.

Bunlardan birincisi, döngüsel ekonomi ve hammaddelerin geri dönüşümünün verimli hale getirilmesi. Almanya şu anda malzemelerin yalnızca yüzde 13,4’ünü geri dönüştürüyor. Avrupa Komisyonu, bu oranın en az iki katına çıkması gerektiğini düşünüyor.

İkinci unsur, Almanya içerisinde hammadde çıkarımının artırılması. Bunun için hükümet, federal madencilik düzenlemelerini yenilemeyi planlıyor. 

Üçüncü unsur, Çin ve Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için, Avustralya, Kanada ve Şili gibi ülkelerle stratejik ortaklık inşa etmek. Bununla birlikte Almanya, buralardan ithalat için çevresel, sosyal ve yönetişimsel standartlara (ESG) uygunluk arayacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version