Almanya, Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hatlarında meydana gelen patlamalarla ilgili olarak çok sayıda tutuklama emri çıkardı.
Alman hükümetinin resmi sözcüsü Steffen Hebestreit, dün düzenlediği basın toplantısında, “Bu, hukuk devletinde standart bir prosedürdür. Soruşturmanın tüm aşamalarının tamamlanması gerekiyor ve ancak nihai karardan sonra bu konuda yorum yapılabilir,” ifadelerini kullandı.
Ayrıca soruşturmanın Alman Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü vurguladı.
Spiegel dergisinin kendi araştırmasına göre, boru hatlarındaki patlamalar, Ukrayna güvenlik kurumlarının eski bir çalışanı olan Roman Çervinskiy liderliğindeki bir grup tarafından organize edildi. ‘Saldırganların’ çoğunun sivil olduğu belirtiliyor.
Gazetenin kaynaklarına göre operasyon yaklaşık 300 bin dolara mal oldu ve finansman özel kişiler tarafından sağlandı. Spiegel‘e göre, bombalama planı eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy’e sunuldu ve kendisi bu planın uygulanmasına onay verdi. Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in yaklaşan operasyonla ilgili bilgi sahibi olmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2022 gecesi, İsveç ve Danimarka’nın ekonomik bölgelerinde yer alan gaz boru hatlarında patlamalar meydana geldi. New York Times ve Washington Post gazeteleri, olayın arkasında ‘Ukrayna yanlısı bir grubun’ olabileceğini ve bu grubun Andromeda isimli yatı kiralayarak Almanya’daki bir limandan patlayıcı yükleyip bölgeye gittiğini öne sürdü.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin olayla ilgisi olduğunu defalarca reddetti. Zelenskiy, “Gerekli emirleri ben veririm. Ukrayna böyle bir şey yapmadı, asla yapmam,” diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise olayı Anglosaksonları suçlayarak, Ukraynalıların olaya karıştığına dair iddiaları ‘saçma’ olarak nitelendirdi.
Ağustos ayı ortasında, Alman Başsavcılığı, Kuzey Akım patlamalarına karıştığından şüphelenilen Ukraynalı Vladimir Jurovlev hakkında tutuklama emri çıkardı. Jurovlev, Ukraynalı dalış merkezi Dive Team ve Amerikan dalış eğitmenleri birliği PADI’nin bir çalışanıydı. Soruşturmaya göre, Kiev’deki Scuba Family okulundaki dalış eğitmenlerinin de bu olaylara karışmış olabileceği öne sürüldü.
Ağustos ayı sonunda Spiegel, Jurovlev’in hakkında tutuklama emri çıkarılmadan birkaç gün önce Almanya’dan kaçmayı başardığını, önce Polonya’ya, ardından da elçilik aracıyla Ukrayna’ya geçtiğini bildirdi. Gazetenin kaynaklarına göre Berlin, Varşova’nın Jurovlev’i tutuklama planı hakkında uyardığından şüpheleniyor.
Kaynaklar, Polonyalı yetkililerin Alman yetkililere “Onu neden tutuklayalım? O bizim için bir kahraman!” dediklerini iddia ediyor.