DİPLOMASİ

Almanya, Türkiye’nin Akkuyu santrali için ekipman isteğini reddetmiş

Yayınlanma

Alman teknoloji devi Siemens, Rosatom’un Türkiye’de inşa ettiği Akkuyu nükleer santrali için kritik ekipmanları teslim etmedi. Aylarca süren bekleyişin ardından, proje yöneticileri çözümü Çin’de aramak zorunda kaldı.

Bloomberg‘e konuşan kaynaklara göre, Siemens’in santralden üretilecek elektriği şebekeye aktaracak gaz yalıtımlı bir trafo merkezi sağlaması gerekiyordu. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan yardım istediğini, ancak sonuç alınamadığını açıkladı.

Bayraktar, “Almanya’nın gecikmeye ilişkin tatmin edici bir açıklama yapmaması projenin ilerleyişini olumsuz etkiledi. Neyse ki Rosatom, Çin’den alternatif bir tedarikçi buldu,” dedi.

Çin Ulusal Enerji İdaresi ve Rosatom, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Siemens sözcüsü ise Bloomberg‘e yaptığı açıklamada, şirketin ihracat kontrol yasalarına uygun hareket ettiğini belirtti.

Anadolu Ajansı‘na (AA) konuşan Bayraktar, “Eğer amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, bundan zarar gören Türkiye olur. Bu, uluslararası yaptırımlarla ya da mali veya hukuki sorunlarla ilgisi olmayan, tamamen siyasi bir karardır. En üst düzeyde görüşmeler yapılmasına rağmen hiçbir ilerleme sağlanamadı,” diye ekledi.

Bayraktar, Türkiye’nin Siemens ekipmanlarının Rusya’ya gitmeyeceğine dair Almanya’ya her türlü güvenceyi verdiğini söyledi. Ayrıca, Akkuyu nükleer santralinin ancak 15-20 yıl sonra kâr etmeye başlayacağını belirterek, projenin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı finanse etmesine yardımcı olacağı iddialarını mantıksız bulduğunu ifade etti.

Benzer bir durumla karşı karşıya kalan altın madenciliği şirketi Polymetal’in CEO’su Vitaliy Nesis de İngiliz, Fransız ve Alman şirketlerinin Rusya ile bağlantılı projelere ekipman satmayı reddetmesinden yakındı.

Yaptırımlardan kaçınmak için şirket yönetimini ve listesini Rusya’dan Kazakistan’a taşıyıp Rus varlıklarını satmalarına rağmen, Batılı şirketlerden kredi ve ekipman temininde ciddi zorluklar yaşadıklarını belirten Nesis, “Çin’den her şeyi temin edebiliriz, ancak biz alışık olduğumuz ekipmanları kullanmayı tercih ediyoruz,” diye ekledi.

Rosatom Genel Müdürü Lihaçov: ABD, Akkuyu santralinin inşasına engel olmaya çalışıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version