Euractiv tarafından görülen gayrı resmi bir tartışma belgesine göre Almanya ve Fransa, idari yükü azaltarak ve gereksiz projelerden kaçınarak savunma projelerinde işbirliğini daha cazip hale getirmek istiyor.
Berlin ve Paris, geliştirilecek savunma projelerini belirlemek üzere birlikte çalışan AB hükümetlerinden oluşan bir ‘istekliler ve yapabilecekler kulübü’ fikrini ortaya attı.
Bu sayede Daimi Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) oluşturuldu ve birliklerin hareketliliği, siber ve kara savaşları gibi konularda siyasi sayılabilecek ve bazen de gerçekleşen çok sayıda proje başlatıldı.
Fakat şu ana kadar başarı çok sınırlı kaldı: Başlangıçta 68 proje vardı fakat dördü ilerleme kaydedilmediği veya uygun olmadığı için terk edildi ve yarısından fazlası 2025’ten önce sonuç vermeyecek.
Buna ek olarak Berlin ve Paris de AB savunma stratejileri konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Fransızlar birlikte endüstrisinin daha fazla entegrasyonu için bastırırken, Almanlar üçüncü ülkelerle işbirliğine kapıyı açık bırakıyor.
Bununla birlikte, Euractiv tarafından görülen belgede, PESCO’nun ‘stratejik öneme dönüşmediği ve siyasi ilgiden yoksun olduğu’ konusunda iki ülke hemfikir.
50 sayfalık belgede, “PESCO kolaylaştırma ve diyalog için bir çerçeve olması amacıyla oluşturulmuş olmasına rağmen, proje üyelerinin uyması gereken idari prosedürler karmaşıktır,” deniyor.
Tüm proje yöneticilerinin farklı yöntemler kullanmasının ‘verimsiz ve olması gerekenden daha yavaş olabileceğine’ işaret eden iki ülke de proje yönetiminin eğitim ve şablonlarla standartlaştırılmasını savunuyor.
PESCO projeleriyle ilgili bir başka sorun da bu projelere sanayinin değil, sadece hükümetlerin katılması. Bu da katılan ülkeler ya da teknolojik gereklilikler açısından AB tarafından finanse edilen sanayi programlarıyla örtüşmediği anlamına geliyor.
Avrupa Savunma Fonu (EDF) aracılığıyla araştırma ve geliştirme kapsamında AB fonlarından yararlanan yeni teknolojilere yönelik sanayi programları, hükümetin PESCO projesi ihtiyacını karşılamaları halinde ekstra %10 finansman bonusu alıyor.
Paris ve Berlin, “PESCO projeleri ile konsorsiyum liderliğindeki EDF projeleri tarafından finanse edilenler arasındaki mevcut bağlantı açıklığa kavuşturulmalıdır. Mevcut haliyle %10’luk finansman bonusu (…) yapay PESCO projelerinin başlatılmasını teşvik edebilir,” diye yazıyor.
Euractiv’e göre, hükümetler tarafından siyasi gerekçelerle başlatılan yaklaşık bir düzine savunma projesi, somut sonuçlar vermeyeceği ve ‘içi boş’ olarak kalma riski taşıdığı için iptal edilebilir.
Bu nedenle, iki ülke, özellikle de sadece kağıt üzerinde var olduklarında, programları durdurmanın ‘küfür’ olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.