AVRUPA

Almanya, yabancı ülke vatandaşlarını orduya almayı düşünüyor

Yayınlanma

Almanya, yalnızca Alman olmayan AB vatandaşlarını değil, AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarını da Bundeswehr’de hizmet vermeye çağırmayı düşünüyor.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, Alman parlamentosunun (Bundestag) savunma komitesine başkanlık eden Hür Demokratlar (FDP) üyesi Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Alman ordusunu kıtanın dört bir yanından gelen adaylara açmayı düşünebileceklerini söyledi.

Strack-Zimmermann, adayların başlangıçta AB’nin yanı sıra eski bir AB üyesi olan Birleşik Krallık ve tarafsız İsviçre gibi ülkelerden gelebileceğini söyledi. Fakat Almanya bu ülkelerin ötesinde bir kapsamda düşünüyor.

Strack-Zimmermann, DW’den Nina Haase’ye verdiği röportajda, “Avrupa’nın, yani Avrupa devletlerinde yaşayan fakat henüz Avrupa Birliği’ne ait olmayan, fakat katılım müzakerelerinde olabilecek ülkelerdeki kişilerin de daha fazla düşünülmesi gerektiğine inanıyorum,” dedi.

Alman vekil meselenin yasal olarak incelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

FDP’li vekil ‘Avrupa ordusu’na işaret etti: Avrupalı düşünün

Savunma Bakanı Boris Pistorius, personelde ciddi azalma ile mücadele etmek için Alman olmayanları askere alma fikrini ortaya atmıştı.

Bu fikir, SPD’li Pistorius’un yanı sıra trafik lambası koalisyonunun küçük ortağı FDP ve muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik’e (CDU) mensup milletvekillerinden de destek aldı.

Milletvekillerini ‘biraz daha cesur, daha büyük ve daha Avrupalı düşünmeye’ çağıran Strack-Zimmermann, “Uzun vadede bir Avrupa ordusuna sahip olma hedefi için zaten çalışıyoruz,” dedi ve Alman ordusunun Fransa ve Hollanda’daki mevkidaşlarıyla yakın işbirliği içinde olduğuna işaret etti.

Strack-Zimmermann, DW’ye verdiği demeçte, “İşte bu yüzden uzun vadede, Avrupalı bir şekilde düşünürseniz, bu Avrupa çerçevesinde bir askerin hangi milliyete sahip olduğu artık önemli olamaz,” iddiasında bulundu.

‘Yabancı ülkelere’ NATO üyeleri de dahil edilebilir

Strack-Zimmermann, Avrupa’nın ötesinde, Alman ordusuna katılma yeteneğinin ‘NATO’ya kadar genişletilebileceğini’, fakat bunun ABD ve Kanada gibi üye ülkelerdeki siyasi gelişmelere bağlı olacağını söyledi.

FDP’li vekil, iğer milletlerden insanların Bundeswehr’de hizmet etmesine izin verilmesinin, Almanya’da doğup büyüyen ancak Alman vatandaşlığına sahip olmayan birçok insan için de ‘kapı açacağını’ öne sürdü.

“Burada, Düsseldorf’ta 10.000’den fazla Yunan yaşıyor, ikinci veya üçüncü kuşaktan pek çok genç, uzun süredir Almanya’da olmalarına rağmen hâlâ Yunan pasaportuna sahip,” diyen Strack-Zimmermann, bunlardan birinin kendisini ‘Bundeswehr’e katılmış şekilde hayal etmesi durumunda’ bu olasılığı değerlendirmeleri gerektiğini savundu.

Bundeswehr sözcüsü ise DW’ye yaptığı açıklamada, teklifin ‘yabancılarla boşlukları doldurmakla ilgili olmadığını’, bunun yerine Pistorius’un silahlı kuvvetlerin geleceği hakkında yürüttüğü açık bir tartışma olduğunu söyledi.

Sözcü, “AB vatandaşlarının silahlı kuvvetlerde hizmet etmesine izin vermek yeni bir konu değil. Resmi bir ihtiyaç olduğunda askerler için aslında istisnai durumlar var,” dedi.

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, daha önce Alman ordusunun ‘beş ila sekiz yıl içerisinde’ savaşa hazır olması gerektiğini söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version