Almanya’da enflasyon aralık ayında üç ayın en hızlı oranına ulaştı ve yatırımcıların Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Mart ayı başlarında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair umutlarına gölge düşürdü.
Federal istatistik kurumu tarafından perşembe günü yayınlanan uyumlaştırılmış tüketici fiyatları endeksine göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde enflasyon aralık ayında yıllık yüzde 3,8 oldu. Bu oran bir önceki ay yüzde 2,3’tü.
Geçen yıl başlayan doğalgaz, elektrik ve gıda üzerindeki devlet sübvansiyonlarının azaltılması, Avrupa’nın çoğunda yıllık enflasyonun yeniden hızlanmasını tetikledi.
Almanya’da enerji fiyatları, bir ay önceki aydaki yıllık yüzde 4,5’lik düşüşün ardından, aralık ayı itibariyle yıllık yüzde 4,1 arttı.
Perşembe günü erken saatlerde yayınlanan Fransız rakamları, enflasyonun kasım ayındaki yüzde 3,9’dan aralık ayında yıllık yüzde 4,1’e yükseldiğini ve enerji ve hizmetler için fiyat artışındaki yükselişi yansıttığını gösterdi.
Avro Bölgesi’nde tüketici fiyat artışı altı aydır yavaşlıyordu ve ECB’nin yüzde 2’lik hedefine yaklaşmıştı. Tahvil ve hisse senedi piyasaları, yatırımcıların borçlanma maliyetlerinin ilkbaharda düşmeye başlayacağına bahse girmesiyle 2023’ün son haftalarında yükseldi.
Fakat bugün açıklanacak olan genel Avro Bölgesi rakamlarının, enflasyonun kasım ayındaki yüzde 2,4’ten aralık ayında yüzde 3’e yükseldiğini ve altı aylık art arda düşüşleri sona erdirdiğini göstermesi bekleniyor.
Sanayi faaliyetlerindeki azalma emisyonu da azalttı
Öte yandan Almanya’nın sera gazı emisyonları geçen yıl yaklaşık beşte bir oranında düşerek 1950’lerden bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Fakat azalma çoğunlukla Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki durgun sanayi üretiminden kaynaklandı.
Berlin merkezli düşünce kuruluşu Agora Energiewende’nin Almanya’nın enerji dönüşümüne ilişkin yıllık incelemesine göre, ülke 2023’te 673 milyon ton karbondioksit eşdeğeri veya bir önceki yıla göre yüzde 21 daha az karbondioksit eşdeğeri saldı.
Agora’nın kömürle çalışan elektrik üretiminde keskin bir düşüşü yansıttığını söylediği bu düşüşün kabaca yarısı, Alman sanayi faaliyetlerindeki yavaşlamaya bağlanıyor. Düşüşün sadece yüzde 15’i yenilenebilir enerjinin daha fazla kullanılması gibi teknolojik gelişmelerden kaynaklandı.
Ülkenin toplam üretiminin beşte birini, yani ABD, Fransa ve İngiltere’nin neredeyse iki katını oluşturan Alman sanayisi, ucuz Rus doğalgazının akışını engelleyen Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinden kötü bir şekilde etkilendi.