Pazartesi günü yayınlanan rakamlara göre Almanya’nın sanayi üretimi Haziran ayında üst üste ikinci kez düştü. Hazirandaki %1,5’lik düşüş bir önceki ayın %0,1’lik düşüşünden çok daha büyük oldu.
Almanya’nın geleneksel olarak güçlü otomobil sektörü %3.5’lik önemli bir düşüş gösterdi. Ekonominin yaklaşık %5’ini oluşturan otomotiv endüstrisi, hâlâ pandemi ve tıkanan tedarik zincirlerinin vurduğu darbeden kurtulmaya çalışıyor. Alman Otomotiv Endüstrisi Birliğine göre, yılın ilk yarısında yaklaşık 2,2 milyon otomobil üretim hatlarından çıktı. Bu, 2022’nin aynı dönemine kıyasla önemli bir artış olsa da, üretim hâlâ 2019’un ilk yarısına göre %10 daha düşük.
Birlik başkanı Hildegard Müller geçen ay yaptığı bir açıklamada, yüksek sipariş birikiminin yavaş yavaş azaldığını söylemiş ve “Genel ekonomik durum ve gelen siparişlerin gelişimi göz önüne alındığında, yüksek [üretim] büyüme oranlarının yakında yavaşlaması beklenebilir,” demişti.
Üretimin %2,8 oranında daraldığı inşaat sektörü de genel sanayi üretimi üzerinde olumsuz etki yarattı. Almanya’nın enerji üretimini de içeren sanayi sektörünün diğer bölümlerinde beklentiler daha parlak görünüyor. Verilere göre, imalat sektöründeki yeni siparişler Haziran ayında bir önceki aya göre %7 artış gösterdi fakat rakamlar büyük ölçekli siparişler nedeniyle bozuldu.
Volkswagen kayıpta
Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, en büyük pazarı olan Çin’deki satışlarının yerel rakiplerine geçilmesi ile boğuşuyor.
Şirket ilk çeyrekte Çin’deki teslimatlarında %14,5’lik bir düşüş bildirdi. Nisan ve Mayıs aylarında bir toparlanma görüldü ama ilk yarıdaki teslimatlar 2022’nin aynı dönemine göre %1,2 oranında azaldı.
Almanya’nın daha geniş sanayi sektörü, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa’da halihazırda yükselmekte olan ve rekor seviyelere ulaşan yüksek enerji fiyatlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Avrupa’da doğal gaz fiyatları o zamandan bu yana savaş öncesi seviyesinin %44 altına geriledi.
Durgunluk sürecek
Almanya Ekonomi Bakanlığı, artan talebe rağmen yüksek enerji fiyatları ve faiz oranlarının zarar verdiği uyarısında bulundu.
DW’deki habere göre üretimdeki düşüş, finans veri firması Factset’in anketine katılan ve %0,5’lik bir düşüş öngören analistlerin beklediğinden daha fazla oldu.
Ekonomi Bakanlığı, “Sanayi ekonomisinin görünümü, artan talebe rağmen karamsar olmaya devam ediyor çünkü bunlar büyük siparişlerdeki dalgalanmalardan güçlü bir şekilde etkileniyor. Şirketlerin durgun iş ve ihracat beklentileri göz önüne alındığında, şu anda kayda değer bir toparlanma belirtisi yok,” açıklamasını yaptı.
ING analisti Carsten Brzeski, son verilerin ‘ülkenin devam eden durgunluğunun bir başka göstergesi’ olduğunu söyledi ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) için daha da kötü haberlerin işareti olabileceğini ekledi. Brzeski, “Bugünkü rakamlarla birlikte, ikinci çeyrekte durgunlaşan GSYH büyümesine ilişkin flaş tahminin hala aşağı yönlü revize edilme riski arttı,” dedi.
Alman Merkez Bankası Bundesbank, ülke ekonomisinin 2023 yılında %0,3 oranında daralacağını öngörüyor.