Alman polisi ve yargısı, otuz yıldır yeraltında yaşadığı ve arandığı ileri sürülen Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyesi Daniela Klette’nin yakalandığını ilan etti.
RAF’ın ‘üçüncü nesil’ yöneticilerinden olduğu öne sürülen Klette’nin Berlin Kreuzberg’de bir evde gözaltına alındığı açıklandı. Sonrasında müfettişler başka bir kişiyi daha gözaltına aldı. Fakat bu kişinin kimliği hâlâ belirsiz. Aşağı Saksonya Eyaleti Ceza Soruşturma Bürosu başkanı Friedo de Vries düzenlediği basın toplantısında, “Şu anda kim olduğunu söyleyemeyiz,” dedi. Tutuklanan kişinin erkek ve ‘aranan yaş diliminde’ olduğu söyleniyor.
Klette ile birlikte ‘üçüncü kuşak’ RAF üyeleri olduğu söylenen Ernst-Volker Staub ve Burkhard Garweg’in de Aşağı Saksonya polisi tarafından arandığı belirtiliyordu. Fakat bugün savcılıktan yapılan açıklamada, gözaltına alınan kişinin Staub veya Garweg olmadığı, işlemlerin ardından serbest bırakıldığı söylendi.
Der Dpiegel’in ‘üç eski solcu terörist’ olarak adlandırdığı kişiler, cinayete teşebbüsün yanı sıra çok sayıda soygun ile suçlanıyor. Geçimlerini yeraltında finanse etmek için, süpermarket nakit taşıyıcılarını defalarca soydukları ve bazı durumlarda altı haneli meblağlar ele geçirdikleri iddia ediliyor.
Alman siyasetçiler mutlu: ‘Kıskıvrak yakalandı’ öyküsü
Verden savcılığı, Klette’nin herhangi bir direniş göstermediğini söyledi. Aşağı Saksonya’dan müfettişler, Klette’nin Kreuzberg’deki dairesinde ‘mühimmat’ bulunduğunu açıkladılar. İddiaya göre Klette parmak izleriyle tanımlanırken, sahte bir isim ve İtalyan pasaportu kullanıyordu.
‘Claudia Ivone’ ismini kullanan Klette’nin, komşuları tarafından ‘çekingen ve her zaman çok arkadaş canlısı’ olarak tarif edildiği yine Der Spiegel tarafından bildiriliyor.
Der Spiegel, hazırladığı Daniela Klette haberinde, Aşağı Saksonya’daki polis ve yargı şeflerinin salı günü ‘gururlu ve rahatlamış durumda’ olduklarına işaret ediyor: “SPD’li İçişleri Bakanı Daniela Behrens, alelacele düzenlenen bir basın toplantısında bir ‘başyapıt’ hakkında övgüler yağdırdı. Gözaltı, ‘Alman suç tarihinde bir dönüm noktasıydı.’ Adalet Bakanlığı başkanı Yoldaş Kathrin Wahlmann, ‘eşsiz bir soruşturma başarısından’ bahsetti.”
Behrens, bunun terörle mücadelede ‘önemli bir sinyal’ olduğunu söyledi. SPD’li politikacı, “Teröristler asla kendilerini güvende hissedemezler. Unutmuyoruz. Bıkmadan usanmadan araştırmaya devam ediyoruz,” dedi.
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de Peru’nun başkenti Lima’ya yaptığı ziyaretin sırasında bir demeç vererek, Klette’nin gözaltına alınmasını ‘Aşağı Saksonya eyaletinin polis ve soruşturma makamları ile federal hükümet için büyük bir başarı’ olarak nitelendirdi.
Faeser sözlerine şöyle devam etti: “Hukukun üstünlüğü azmini ve kalıcı gücünü göstermiştir. Kimse yeraltında kendini güvende hissetmemeli.”
ARCHIV – 19.01.2016, —: HANDOUT – Die undatierten Handouts des Bundeskriminalamtes (BKA) zeigen Fahndungsfotos (oben) und Alterssimulationen (unten) von Burkhard Garweg (l-r), Ernst-Volker Staub und Daniela Klette, Mitglieder der inzwischen aufgelösten terroristischen Vereinigung RAF (Rote Armee Fraktion). Die frühere Terroristin der Roten Armee Fraktion (RAF), Daniela Klette (65), ist in Berlin gefasst worden. Das erfuhr die Deutsche Presse-Agentur am Dienstag aus Sicherheitskreisen. Foto: BKA/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Örgüt yok, üyesi var; eylemler ‘siyasi’ değil, ama ‘terör’
İçişleri Bakanı Behrens, 20 Nisan 1998’de RAF’ın kendi kendini feshettiğini ilan etmesine rağmen, şu anda 65 yaşında olan Klette’nin, 55 yaşındaki Burkhard Garweg ve 69 yaşındaki Ernst-Volker Staub ile birlikte üçüncü RAF nesline ait olduğunu iddia etti.
SPD’li bakana göre, iddia edilen eylemler artık siyasi amaçlı olmasa bile, ‘vicdansızlığa ve şiddete’ tanıklık ettiler ve devletin elinden kaçmak için işlendiler.
Behrens, tüm bunları gerekçe göstererek, Klette’nin tutuklanmasının yine de ‘terörle mücadele bağlamında’ değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Kızıl Yardım’dan açıklama: Devletin intikam ihtiyacının sonucu
Dayanışma örgütü Rote Hilfe (Kızıl Yardım) salı günü bir açıklama yaparak, Klette’nin tutuklanmasının, ‘onlarca yıllık zulmün ve devletin intikam ihtiyacının sonucu’ olduğunu savundu.
Kızıl Yardım, devletin mümkün olan en yüksek hapis cezasını elde etmek ve ‘pişmanlık ifadeleri elde etmek’ için ‘bu yeni RAF davasında da hukukun üstünlüğünün tüm standartlarının askıya almasından’ korkulması gerektiğini kaydetti.
Açıkalamada, “Bugün Türk ve Kürt sol aktivistlerinin yanı sıra anti-faşist gruplara karşı sıklıkla olduğu gibi, siyasi güdümlü bir mahkumiyet süreci beklenebilir,” denildi.
70’li ve 80’li yıllara damga vuran RAF ve eylemleri
Karlsruhe’de büyüyen Klette’nin 1970’lerde ilk olarak nükleer enerji protestolarına katıldığı ve sonrasında ve RAF mahkumları için kampanya yürüten Kızıl Yardım’da faaliyet yürüttüğü belirtiliyor.
Öncesinde de ses getiren eylemlere imza atan RAF, ilk nesil liderleri Andreas Baader’in hücresinde ensesinden tek kurşunla öldürülmüş halde bulunması ve Gudrun Ensslin ve Ulrike Meinhof’un hapishanelerdeki şüpheli ölümlerinin ardından 1980’li yıllarda da eylemlerine devam etmişti. RAF gerillaları, 1986’da üst düzey Batı Alman diplomat Gerold von Braunmühl’ü, 1989’da Deutsche Bank başkanı Alfred Herrhausen’i ve 1991’de Treuhand Detlev başkanı Karsten Rohwedder’i öldürdü.
Federal Başsavcı’nın Klette’ye yüklediği suçlar arasında 1990 yılında Eschborn’daki Deutsche Bank’a yapılan başarısız bir bombalı saldırı, ertesi yıl Bonn’daki ABD Büyükelçiliğine ateş açmak ve 1993’te Staub ve Garweg ile birlikte Hessen, Weiterstadt’taki yeni hapishane binasını havaya uçurmak yer alıyor.
RAF, 1998’de resmen dağıldığına ilan etmişti. O tarihten bu yana örgütün üstlendiği herhangi bir eylem yok.
1980’lerde, Susanne Albrecht ve Silke Maier-Witt de dahil olmak üzere bir dizi RAF üyesi Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) tarafından korunup saklanmıştı.