AVRUPA

Almanya’da Ukrayna tahılı krizi: Çiftçiler ve üreticiler zarar ediyor

Yayınlanma

Ucuz Ukrayna tahılının Almanya’ya kontrolsüz girişi, yerli çiftçileri büyük zarara uğratıyor. Buğday fiyatları düşerken, fırıncılık ürünlerinin fiyatı son dört yılda yüzde 34,4 arttı. Alman çiftçiler ve tarım makineleri üreticileri bu durumdan olumsuz etkilenirken, ithal tahılda tarım ilacı ve gübre denetimi eksikliği endişe yaratıyor.

Ucuz Ukrayna tahılının kontrolsüz arzı, Alman çiftçileri ciddi şekilde zor durumda bırakıyor. Bild gazetesi, buğday fiyatlarının sürekli düştüğünü ve şu anda ton başına yaklaşık 200 avro olduğunu yazdı.

Ukrayna’daki çatışmaların tırmanmasının ardından fiyat bir ara 435 avroya kadar çıkmıştı. Ancak Temmuz 2023’te tahıl anlaşmasının sona ermesinden bu yana, Ukrayna’dan Almanya’ya karayolu ve demiryolu ile tahıl taşınıyor ve aslında bu tahılın başka ülkelere sevk edilmesi planlanıyordu.

Aşağı Saksonya’dan 66 yaşındaki çiftçi Jobst Dismer, gazeteye verdiği demeçte “Ama bunun yerine, un değirmenlerimiz ve yem fabrikalarımız tarafından satın alınıyor. Muhtemelen ton başına 160 avronun altındaki damping fiyatlarıyla,” ifadelerini kullandı.

Dismer, bu durumun sadece çiftçiler için değil, tarım makineleri üreticileri için de yıkıcı sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Zira tahıl fiyatları düştüğünde, çiftçiler yeni makineler almak için yeterli parayı bulamıyor.

Dismer, “En yüksek Alman standartlarında ürettiğimiz buğdayı zararına satıyoruz. Aynı zamanda Ukrayna’dan büyük miktarda buğday ithal ediliyor ve bu buğdaylarda tarım ilacı ya da gübre kullanılıp kullanılmadığını teyit etme zorunluluğu bulunmuyor. Savaş koşullarının buğdaya bulaşma riski ise cabası,” diye ekledi.

Buğday fiyatları düşerken, Almanya’da unlu mamul fiyatları artmaya devam ediyor. Son dört yılda bu artış yüzde 34,4’ü buldu.

Fırıncılar Birliği Genel Müdürü Friedemann Berg, “Fırıncıların çoğunun uzun vadeli sözleşmeleri var. Hammadde fiyatları düşse bile, bu durumun etkilerinin hissedilmesi bir yılı bulabilir. Aynı şey yükseliş için de geçerli,” ifadelerini kullandı.

Berg, ayrıca personel, enerji ve bürokrasi gibi diğer maliyetlerin de yükseldiğini dile getirdi. Örneğin, ocak ayından bu yana yürürlüğe giren yeni bir AB yönergesi gereği, fırıncılar artık kullandıkları hammaddelerin ormansızlaşmaya yol açmadığını ispatlamak zorunda.

Doğu Avrupa’da çiftçi isyanı: Ukrayna tahılına yasak geldi

Çok Okunanlar

Exit mobile version