AVRUPA

Anayasa Mahkemesi, Macron’un göçmenlik yasasının bazı kısımlarını reddetti

Yayınlanma

Fransa Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un göçmenlik yasasının önemli bir kısmını reddetti.

Anayasa Konseyi mahkemesinin perşembe günü verdiği karar, Macron’un ittifakının muhafazakâr-sağcı muhalefet milletvekillerinin desteğiyle kıl payı geçtiği yasada yer alan 86 maddeden yaklaşık 35’inin uygulanamayacağı anlamına geliyor.

Dokuz üyeli mahkeme kararında, göçmenlerin haklarını sınırlayan ve yardımlarını kısıtlayan birçok sert değişiklik yaptı. Bu değişiklikler, sağcı Les Républicains (LR) üyesi milletvekilleri tarafından eklenmiş ve Macron’un milletvekilleri tarafından destek karşılığında kabul edilmişti.

Bunlar arasında, parlamentonun her yıl göçmenlik kotalarını tartışması ve yabancıların aile üyelerini Fransa’ya getirmeleri için daha sıkı kriterler vardı.

Öte yandan mahkeme, maddeleri Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddetmedi; bunun yerine, değişikliklerin hükümetin orijinal önerileriyle ‘çok ilgisiz’ olduğunu söyleyerek usule ilişkin gerekçelerle reddetti.

Macron’un şimdi yasanın geri kalan kısımlarını yürürlüğe sokmak için iki haftası var ya da tasarının tamamını parlamentoya geri gönderebilir. Fakat Financial Times’a konuşan Macron’a yakın bir kişi, hükümetin hükümlerini ‘mümkün olan en kısa sürede’ uygulaması için yasanın kısaltılmış haliyle çıkarılacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, milletvekilleri tarafından değiştirilmeden önce hükümetin orijinal teklifinin ‘tamamını’ doğruladığını söyleyerek kararı memnuniyetle karşıladı. Sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Hiçbir zaman bir yasa, suçluları sınır dışı etmek için bu kadar çok araç ve yabancıların entegrasyonu için bu kadar çok gereklilik sağlamadı,” dedi.

Fakat uzun süredir göçü engellemeyi ana önceliği haline getiren sağ, kararı bir başarısızlık olarak nitelendirdi. Marine Le Pen’in Ulusal Birlik’inin (RN) lideri Jordan Bardella, bunu ‘Fransızlar tarafından en çok onay görmüş katı önlemleri sansürleyen’ bir ‘yargıçlar darbesi’ olarak nitelendirdi.

Bardella, yasayı ‘ölü doğmuş’ olarak nitelendirdi ve Fransa’nın göç konusunda bir referanduma ihtiyacı olduğunu savundu.

Macron, parlamento çoğunluğuna sahip olmadığı için sağ partilerle göçmen yasası için uzlaşmaya gitmişti. Tasarı aralık ayında onaylandığında, Le Pen, ‘ideolojik bir zafer’ kazandıklarını söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version