Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde yapılan anketler, sağın Avrupa çapında önemli bir güç haline geldiğini gösteriyor.
Euractiv’in yaptığı ankete göre, sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) grubu ve muhafazakâr Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) grubu sırasıyla üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor.
ID grubu, üye devletler arasında en çok oy alan üçüncü parti olarak konumunu %12,5 ve 93 sandalye ile pekiştiriyor ve bu da onu AP’nin üçüncü gücü haline getirecek.
ID içinde Fransa’da Marine Le Pen’in Ulusal Birlik’i (RN), Hollanda’da Geert Wilders’in PVV’si, İtalya’da Matteo Salvini’nin Lega’sı ve Avusturya’dan Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) yer alıyor.
İtalya’da Lega, 22 vekilden 8 vekile düşüyor görünüyor. Başbakan Giorgia Meloni’nin ECR üyesi İtalya’nın Kardeşleri partisi Lega’dan oy çalmış görünüyor.
Bu ankete göre AP’de ID ve ECR ile birlikte ‘merkez sağ’ Avrupa Halk Partisi (EPP), Macaristan’ın en büyük partisi ve grupsuz Fidesz ile Fransa’nın aşırı sağcı Reconquête’sinden oluşan sağcı bir çoğunluk 367 sandalye ile baskın grup haline geliyor.
Haftasonu Euractiv’in ortağı EFE’ye konuşan AP’deki sosyal demokrat (Sosyalistler ve Demokratlar, S&D) grubun başkanı Iratxe García Pérez, EPP’yi AB vatandaşları için sonuçları olan aşırı sağı ‘normalleştirmekle’ suçladı.
Avrupa’da ‘aşırı sağın tehlikeli yükselişinin’ yanı sıra, ‘[bu sonuçların] belirleyici faktörünün seçimlerden sonra ittifak politikası olduğunu’ savunan Pérez, şimdiye kadar ‘Avrupa yanlısı güçlerin geleneksel ittifakları bir gerçeklik olsa da’, 2023’te ‘EPP’nin kapıları açtığını ve aşırı sağı normalleştirdiğini’ gördüklerini söyledi.
Sosyalistler ve demokratlar (S&D) grubu bir sandalye daha kazanarak 143’e çıkarken, dört ülkede en çok oy alan güç olarak görünüyorlar: İsveç, Litvanya, Romanya ve Belçika.
Avrupa Halk Partisi (EPP) bir sandalye kaybederek 178’e gerilemiş görünüyor fakat dokuz ülkede en çok oy alan güç oluyor: Yunanistan, Bulgaristan, Letonya, Finlandiya, Polonya, Almanya, Slovenya, Hırvatistan ve İspanya.