İran, Kuveyt ve Suudi Arabistan arasındaki tartışmalı gaz sahası için Tahran’a müzakere çağrısı geldi. Riyad-Tahran yakınlaşması, 1960’lardan beri paylaşılamayan gaz sahasında tarafları çözüme ulaştırmaya yardımcı olabilir.
İran’ın Basra Körfezi’ndeki Araş/Durra Gaz Sahası’nda sondaj yapacağını açıklaması üzerine önce Kuveyt ardından Suudi Arabistan söz konusu sahanın kendilerine ait olduğunu söyledi.
Tartışma İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Muhsin Hocestemehr’in, “Petrol sahasında sondaja başlamak için hazırlıkların tamamlandığını” açıklamasıyla başladı. İran devlet medyasında yer alan habere göre Hocestemehr, “Milli Petrol Şirketi yönetim kuruluna bu sahaya ilişkin geliştirme planını uygulamak üzere önemli miktarda kaynak tahsis edildi” dedi.
İran’ın bu açıklamasından sonra Kuveyt Dışişleri Bakanlığından ismi açıklanmayan bir yetkili, ülkesinin İran ile arasında anlaşmazlık konusu olan, Basra Körfezi’ndeki Araş/Durra Gaz Sahası’nın ve buradaki doğal zenginliklerin tamamıyla Kuveyt ile Suudi Arabistan’a ait olduğunu söyledi. Yetkili, İran’a, Kuveyt ve Suudi Arabistan’la karşılıklı masaya oturması ve iki ülke arasındaki deniz sınırının belirlenmesi için müzakerelere başlanması çağrısında bulundu.
Bir gün sonra benzer bir çağrı Suudi Arabistan’dan geldi. Riyad, Durra sahasının tamamının mülkiyetinin Suudi Arabistan ve Kuveyt’e ait olduğunu savunduğu açıklamada İran’a “masaya oturalım” dedi.
Basra Körfezi’nde yer alan ve 1967’de keşfedilen Araş/Durra Gaz Sahası, yıllardır İran ve Kuveyt arasında soruna neden oluyor. Gaz sahasının İran tarafında yer alan kısmına Araş adı verilirken, Kuveyt tarafındaki ise Durra olarak biliniyor.
Suudi Arabistan ve Kuveyt, Mart 2022’de Durra Gaz Sahası’nı geliştirmek için anlaşma imzalamıştı. İran ise söz konusu anlaşmanın “yasa dışı” olduğunu savunarak bölgede sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurmuştu.
Kuveyt ve Suudi Arabistan tarafından daha önce de bu konuda İran’a müzakere çağrısı yapılmış ancak Tahran yönetiminden bir yanıt gelmemişti.
Konuyla ilgili The National’a konuşan Dubai merkezli Qamar Energy’nin CEO’su Robin Mills, “Suudi-İran diplomatik ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi ortak petrol sahalarının geliştirilmesini de içeriyordu. Kuveyt İran’la sınır konusunda müzakerelerde bulundu ancak Durra’nın tamamen Kuveyt ve Suudi Arabistan’a ait olduğu yönündeki tutumunu sürdürüyor” dedi.
Suudi Arabistan ve Körfez üzerine çalışan Nora Bakhsh ise İran ve Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmanın şu ana kadar olumlu göründüğünü ancak bu müzakerelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve Tahran’ın Durra üzerindeki hak iddialarının bu müzakerelere ek zorluklar getirebileceğini söyledi.