DİPLOMASİ

Arnavutluk’da yüksek mahkeme göçmen anlaşmasını askıya aldı

Yayınlanma

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi, muhalefetin anlaşmanın anayasayı ve Arnavutluk’un taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davanın ardından, İtalya ile Arnavutluk arasında perşembe günü yapılması planlanan göçmen anlaşmasının onaylanmasının askıya alındığını duyurdu.

Eski merkez sağ başbakan Sali Berişa’nın yanında yer alan Arnavutluk Demokratik Partisi ve diğer 28 milletvekili tarafından iki ayrı temyiz başvurusu yapıldı. Temyiz başvurularında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama arasında imzalanan Roma anlaşmasının ulusal ve anayasal hukuk ile çok sayıda uluslararası anlaşma ve sözleşmeyi ihlal ettiği iddia ediliyor.

İtirazlar özellikle, Arnavutluk’un gözaltı merkezleri için öngörülen topraklar üzerindeki egemenliğinden feragat etmesi nedeniyle anlaşmanın niteliği ve koşullarının iki hükümet arasındaki basit bir protokolün ötesine geçtiğini savunuyor. Bu nedenle başbakanın cumhurbaşkanının onayını almış olmasının gerektiği vurgulanıyor.

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi Başkanı Holta Zaçaj, “Bugün toplanan yargıçlar kurulu, sunulan itirazların gerekli kriterleri karşıladığını değerlendirdi ve genel kurulda incelenmesine karar verdi. Bu da otomatik olarak anlaşmanın onaylanmasına ilişkin parlamento prosedürlerinin askıya alındığı anlamına geliyor,” dedi.

İtalya ile Arnavutluk arasında göçmen anlaşması

Arnavutluk anayasa hukukunun öngördüğü üzere, bunun sonucu olarak anlaşmanın parlamento tarafından onaylanması, Mahkemenin 6 Mart’a kadar, yani üç ay içerisinde vereceği karara kadar askıya alındı. Mahkemenin ilk oturumunun gelecek yıl 18 Ocak’ta yapılması planlanıyor.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise Arnavutluk’ta göçmen merkezlerinin inşası için ayrılan bütçenin bazı medya organlarında yer alan haberlerden kesinlikle daha düşük olduğunu söyledi.

Piantedosi, “Kaynakların netleştirilmesi bakanlık yapılarında devam ediyor, ancak bunlar göç politikalarının yönetilmesine yönelik yatırımlar olarak görülmelidir. Bu durumda, kitlesel göçmen gelişleri nedeniyle kabul sistemine yüklenen maliyetler telafi edilecektir,” dedi.

Hükümete yakın kaynaklara göre anlaşmanın uygulanmasında olası gecikmelerden endişe duyulmuyor. Hükümetlerin bahara kadar faaliyete geçeceğini söylediği kuzey Arnavutluk’taki iki tesiste çalışmalar henüz başlamamış olsa da inşaatın başlaması söz konusu.

Meloni şu anda Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın da katıldığı AB-Batı Balkanlar zirvesinde.

Çok Okunanlar

Exit mobile version