Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyelerinin liderleri, Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıkların ortasında, salı günü Cakarta’da zirve toplantılarına başladı.
Açılış töreninde konuşan, 10 ülkeden oluşan bloğun bu yılki başkanı Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerginlikler nedeniyle gelecekte karşılaşılacak zorlukların “daha da zorlaştığını” söyledi.
“Ancak ASEAN hiçbir gücün vekili olmamayı ve barış ve refah için herkesle birlikte çalışmayı kabul etmiştir” diyen Widodo, “Gemimiz ASEAN’ı karşılıklı yıkıcı rekabetlerin arenası haline getirmemeliyiz” vurgusu yaptı.
ASEAN 43. Zirvesi, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da sürerken, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. 2026 dönem başkanlığını almaya hazır olduklarını açıkladı.
Üç gün sürecek görüşmelerde, Çin Başbakanı Li Qiang ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida gibi bölgesel liderler de dahil olmak üzere bir dizi yüksek profilli toplantı yapılacak.
Kishida’nın Li ile görüşmesinde Fukuşima krizini gündeme getirmesi bekleniyor.
Geçen ay babası Hun Sen’in yerine geçen Kamboçya’nın yeni Başbakanı Hun Manet’in de bu toplantıda diplomatik bir çıkış yapacağı söyleniyor.
Bu arada Zirveye Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden’ın katılmaması dikkat çekti. Xi, Cakarta’ya Başbakan Li’yi gönderirken, Biden da bu hafta Hindistan’daki G20 zirvesine katılacak olmasına rağmen ASEAN toplantılarına katılmayacak. Washington bunun yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i gönderdi.
Singapur merkezli düşünce kuruluşu ISEAS-Yusof Ishak Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Sharon Seah Nikkei Asia’ya yaptığı yorumda, “Ne yazık ki ASEAN platformu artık şehirdeki tek gösteri değil ve toplantı gücü eskisi kadar güçlü değil, zira mini gruplar ve diğer forumlar da benzer fırsatlar sunuyor” dedi.
Güney Çin Denizi’nde harita krizi gündemde
Biden’ın yokluğu Washington’un bölgedeki angajmanının sorgulanmasına neden olurken, Çin altyapı projelerinde büyük bir yatırımcı olarak etkisini artırıyor.
Ancak Çin ASEAN ile bağlarını derinleştirse de başta Güney Çin Denizi olmak üzere bir dizi güvenlik ikilemi mevcut.
Kısa bir süre önce Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan haritada bazı tartışmalı bölgelerin Çin toprağı olarak gösterilmesi ASEAN üyeleri olan Malezya, Filipinler, Vietnam ve diyalog ortağı Hindistan tarafından tepkiyle karşılandı.
Son yirmi yıldır ASEAN ve Çin, yasal olarak bağlayıcı bir Güney Çin Denizi davranış kurallarını müzakere ediyordu ancak bu henüz gerçekleşmedi. Her iki taraf da temmuz ayında bu anlaşmayı üç yıl içinde tamamlama konusunda mutabakata varmış olsa da, harita krizi anlaşmazlıkları yeniden gündeme getirdi.
Karar alma sürecini kolaylaştırma hedefi
Öte yandan, artan jeopolitik gerilim ortasında ASEAN, krizler sırasında karar alma sürecini kolaylaştırmaya çalışıyor.
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi 28 Ağustos’ta verdiği bir brifingde liderlerin ASEAN tüzüğünde değişiklik yapmaya gerek kalmadan karar almayı kolaylaştıracak yeni usul kurallarını tartışacaklarını söyledi. Halihazırda, devlet başkanlarının dahil edilip edilmeyeceği de dahil olmak üzere kritik meselelerin ele alınması için net bir süreç bulunmuyor. Meseleler çözüme kavuşturulmadığı takdirde, acil bir durum olsa dahi, kendi seviyelerinde bırakılıyor.
Uzmanlara göre, ABD-Çin geriliminin arttığı bu ortamda, ASEAN’ın karar alma süreçlerinde çevik olmasını gerektirecek gelişmeler artacaktır.
Endonezya Pelita Harapan Üniversitesi profesörlerinden Aleksius Jemadu, gündemin “çok ilerici bir gündem” olduğunu ve ASEAN’da “sadece birkaç üyenin kısıtlamaları nedeniyle takılıp kalan ya da çok yavaş ilerleyen” birçok konu olduğunu söyledi.
Bu gündemlerden biri de Myanmar. İki yıl önce ASEAN zirvesinde şiddete derhal son verilmesi ve ordu ile muhalefet arasında diyalog kurulması çağrısında bulunan Beş Maddelik Mutabakat kabul edilmişti.
Pazartesi günü yapılan ASEAN dışişleri bakanları toplantısında Endonezya’dan Marsudi, bloğun Beş Maddelik Mutabakatın uygulanmasına ilişkin “kapsamlı bir gözden geçirme” yapacağını söyledi. Toplantının açılışında konuşan Marsudi, “ASEAN ancak Myanmar’da barışçıl ve kalıcı bir çözüm sağlayabilirsek tam güçle ilerleyebilir” dedi.
Bir ilerleme kaydetmeyi uman Tayland, haziran ayında Myanmar askeri yönetimiyle yedi üye devletin yanı sıra Çin ve Hindistan’ın da katıldığı gayrı resmi bir toplantı düzenlemişti. Temmuz ayında Malezya Başbakanı Enver İbrahim ve Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ikili bir görüşme sırasında komşu ülkelere askeri yönetimle gayrı resmi bir temelde ilişki kurma konusunda “biraz esneklik” tanınması konusunu ele almıştı.
Ekonomik işbirliği gündemi
Güvenlik konularının ötesinde, bu yılki zirve, Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla ekonomik işbirliğini teşvik etmek amacıyla hükümetleri ve özel sektörü kapsayacak ASEAN Hint-Pasifik Forumu adlı bir etkinliğin de düzenleneceği ilk zirve olacak.
Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi gazetecilere verdiği demeçte, diğer ülkelerin Hint-Pasifik konseptinin ağırlıklı olarak güvenlik konularına odaklandığına işaret ederek, “Ancak somut işbirliği ve kapsayıcı işbirliğine duyulan ihtiyacı vurgulamak da aynı derecede önemlidir” ifadesini kullandı.