Çip üretim ekipmanları imalatında dünyanın önde gelen firmalarından Hollanda merkezli ASML’nin üst düzey yöneticisi, çip tedarik zincirini ayrıştırmanın “neredeyse imkansız” olduğunu söyledi.
Dünyanın en değerli çip ekipmanı üreticisi ASML’nin başkan yardımcısı ve işletme müdürü Christophe Fouquet, Nikkei Asia’ya küresel yarı iletken tedarik zincirini ayrıştırmanın imkansız değilse bile “son derece zor ve pahalı” olacağını söyledi.
Fouquet, özel röportajda herhangi bir ülkenin tamamen kendi kendine yeten çip endüstrisini kurmakta zorlanacağını ifade etti.
Şirketin genel merkezinde Nikkei’ye konuşan Fouquet, “ASML’de ayrışmanın mümkün olduğuna inanmıyoruz. Bunun son derece zor ve son derece pahalı olacağına inanıyoruz” dedi ve ekledi: “İnsanların yarı iletkenlerde başarılı olmanın tek yolunun işbirliğinden geçtiğini anlamaları an meselesi.”
Baş işletme yetkilisi, “Küçük bir karanlık köşeye geri dönebileceğimiz ve bunu tek başımıza yapabileceğimiz fikri büyük olasılıkla çok zorlayıcı bir kavramdır” dedi.
Fouquet’nin sözleri, ABD’nin, Japonya, ve Hollanda gibi müttefiklerini de ikna ederek Çin’e bazı gelişmiş çip üretim makinelerinin ihracatını kısıtlamasının ardından sektörde başlayan tartışmaların üzerine geldi.
ABD teknoloji tedarik zincirini Çin’den ayrıştırmaya ve çiplerde kendi kendine yetebilmek için yarı iletken üretimini artırmaya devam ederken, Çin de buna önlem olarak kapsamlı ulusal projeler geliştiriyor.
Fouquet’ye göre ASML’nin başarısının sırrı, Zeiss ve Cymer gibi kritik küresel tedarikçilerle uzun süreli işbirliği ve en iyi çip üreticisi müşterileri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Intel’in desteğinde yatıyor.
Yaklaşık 288 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli yarı iletken ekipman şirketi olan ASML, Avrupa Birliği genelinde de en değerli üçüncü şirkettir. ASML, çip endüstrisindeki gerilemeye rağmen net satışlarının %25’ten fazla artması ve brüt kar marjının 2022’ye göre biraz iyileşmesi ile 2023’te güçlü büyümenin devam etmesini bekliyor.