Asya için Boao Forumu (BFA) Yıllık Konferansı, salı günü Çin’in Hainan eyaletinde, Boao’da başladı.
28-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek konferansın bu yılki teması: Belirsiz Bir Dünya: Zorlukların Ortasında Kalkınma için Dayanışma ve İşbirliği”.
İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na Asya’nın alternatifi olması hedeflenen BFA, 2000 yılında Çin dahil 25 bölge ülkesi ve Avustralya tarafından kuruldu. İlk BFA konferansı 2001 yılında Boao’da düzenlendi.
Foruma, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Malezya Başbakanı Datuk Seri Anwar İbrahim, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Fildişi Sahili Başbakanı Patrick Achi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva’nın katılacağı duyurulmuştu. Ayrıca, 50 ülkeden 2 binden fazla delegenin katılımının beklendiği kaydedilmişti.
24-29 Mart tarihleri arasında Çin’e resmi ziyarette bulunan ASEAN Genel Sekreteri Kao Kim Hourn BFA’ya da katılacak.
Çin’in yeni başbakanı Li Qiang perşembe günü foruma katılacak ve konuşacak.
Yalnızca Asya değil, dünya da gündemde
BFA’nın bu yıl yalnızca Asya’ya değil, aynı zamanda genel olarak dünya gündemine odaklanacağı vurgulandı. Özellikle de kalkınma yollarını ve uluslararası toplumda işbirliğini derinleştirmeyi hedefleyen; “Gelişme ve Kapsayıcılık”, “Verimlilik ve Güvenlik”, “Bölgesel ve Küresel” ve “Bugün ve Gelecek” olmak üzere dört başlığa odaklanılacağı açıklandı.
Çin Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Akademisi’ndeki uluslararası pazar araştırma enstitüsü müdür yardımcısı Bai Ming, “BFA bir Asya platformudur, ancak gerçekten de küresel odaklıdır, çünkü bölgesel zorlukları ele almak aynı zamanda küresel zorlukları ele almak anlamına gelir” dedi.
Asya’nın ekonomik performansı
Boao Forumu salı günü yıllık görünüm raporunu da yayınladı.
Raporda, Asya’nın GSYİH büyümesinin 2023’te, 2022’deki yüzde 4,2’den yüzde 4,5’e yükseleceği ve küresel yavaşlamanın ortasında Asya’nın göze çarpan bir performans gösterdiği kaydedildi.
Ayrıca, IMF’den alınan verilere atıfta bulunan raporda, Çin ve Hindistan’ın 2023’te dünya büyümesinin yarısına katkıda bulunacağı belirtildi.
Raporun özetine göre, “Asya’da derinleşen finansal entegrasyon, bölgesel ekonomileri uluslararası sermaye akışlarının olumsuz etkilerine karşı daha dayanıklı hale getirdi.”
Boao Forum raporu, çoğu Asya ekonomisinin bu yıl sıkı para politikasını sürdürmesinin beklendiğini not etti.