AVRUPA

Avrupa borsalarında son 9 ayın en büyük düşüşü

Yayınlanma

ABD’de faiz oranlarının hızla düşürüleceğine dair umutların azalmasıyla başlayan satış dalgasının tüm dünyaya yayılmasıyla Avrupa borsaları son dokuz ayın en kötü gününü yaşadı.

Avrupa ve Asya’daki endeksler, ABD Merkez Bankası Fed’in bu yıl faiz oranlarını daha önce düşünülenden daha az düşürebileceğini gösteren güçlü ABD perakende satış rakamlarının ardından Wall Street’te pazartesi günü yaşanan sert düşüşleri takiben sert bir şekilde geriledi.

Bölge genelinde Stoxx Europe 600 yüzde 1,5 düşerek geçen temmuz ayından bu yana en büyük tek günlük düşüşünü yaşadı. Avrupa’daki düşüşlere emtia ağırlıklı endekste temsil edilen enerji grupları, bankalar ve madenciler öncülük ederken, Londra’daki FTSE 100 yüzde 1,8 düşerek son dokuz ayın en kötü gününü yaşadı.

Wall Street’in gösterge endeksi S&P 500 yüzde 0,2 düşüşle kapanırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite bir önceki işlem seansındaki daha sert düşüşlerin ardından yüzde 0,1 geriledi. S&P 500, Mart 2023’teki bölgesel bankacılık krizinden bu yana cuma ve pazartesi günleri en kötü iki günlük serisini kaydetti.

Hong Kong’un Hang Seng, Güney Kore’nin Kospi ve Japonya’nın Topix’i yüzde 2’den fazla düşerken, Çin’in CSI 300’ü yüzde 1,1 geriledi.

ABD’nin daha az faiz indirimine gideceği beklentisi de gelişmekte olan piyasa para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine yol açarak Endonezya ve Güney Kore gibi Asya merkez bankalarının müdahalelerine neden oldu.

Değişen faiz oranı beklentileri döviz piyasalarını vururken, Endonezya rupisi dolar karşısında yüzde 2 değer kaybederek 16.176 rupiye geriledi ve son dört yılın en düşük seviyesini gördü.

Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının bu yıl yaklaşık yüzde 5 düşen ve Asya’da en kötü performans gösteren para birimlerinden biri olan rupiyi desteklemek için devreye girdiğini söyledi. 

Hindistan rupisi de dolar karşısında yüzde 0,2 düşerek 83,64 rupi ile rekor düşük seviyeye gerilerken Malezya ringiti, Malezya merkez bankasının ‘artan finansal piyasa oynaklığından kaynaklanan riskleri yöneteceğini’ açıklamasından bir gün sonra yüzde 0,3 düşüşle 26 yılın en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

Kore wonu da yüzde 0,9’luk düşüşle 17 ayın en düşük seviyesine indi ve Maliye Bakanlığı ile Kore Merkez Bankası salı günü yaptıkları ortak açıklamada ‘forex hareketlerini ve arz ve talebi özel bir dikkatle yakından izlediklerini’ belirttiler.

Çok Okunanlar

Exit mobile version