AVRUPA

Avrupa, silah sanayisini sıkılaştırıyor: Alman-İtalyan ortak yapımı tank

Yayınlanma

İtalyan Leonardo ve Alman Rheinmetall’in İtalyan ordusu için tank üretmek üzere kurdukları ortak girişim, iki grubun yöneticilerine göre yeni denizaşırı pazarlara açılacak ve Avrupa’nın silah sektöründe daha fazla konsolidasyonun önünü açacak.

Leonardo CEO’su Roberto Cingolani Financial Times’a (FT) verdiği mülakatta, “Amaç, teknik özellikleri bakımından rakiplerine kıyasla daha üstün olan yeni nesil araçlar yaratmak,” dedi.

Cingolani’ye göre tank iyi bir performans gösterirse, bu, bağımsız ve tek tek şirketler olarak rekabet edemeyecekleri yeni küresel pazarlar açacak.

Duyuru, İtalyan yüklenicinin geçen ay Fransız Nexter ve Alman Krauss-Maffei Wegmann’ın ortak ürünü Fransız-Alman tank girişimi KNDS ile işbirliği görüşmelerinin bozulduğunu açıklamasının ardından geldi.

FT’ye göre Avrupa’daki savunma sektörü işbirliği, ulusal egemenliğin ve eşit iş paylaşımının nasıl sağlanacağı konusunda hükümetler arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle tarihsel olarak sekteye uğrayageldi. 

Fakat Cingolani İtalyan-Alman anlaşmasına olan güvenini dile getirdi ve “Bunun gibi bir platformun Avrupa ana muharebe tankı için rekabetçi olma şansı yüksek,” dedi.

Bu hafta açıklanan yarı yarıya sorumluluk paylaşımına gidilen ortak girişim kapsamında Leonardo ve Rheinmetall, Alman şirketin sırasıyla Panther ve Lynx modellerine dayanan İtalya’nın ana muharebe tankı ve zırhlı piyade muharebe araçlarının geliştirilmesinde baş yüklenici olacak.

Leonardo, özellikle elektronik aksam ve tank kuleleri, yani aracın ana gövdesi üzerinde yer alan döner göbeklerin yapımında kilit rol oynayacak.

İtalya’nın bu yıl ülkenin zırhlı araç filosunu yenilemek için 15 yıl içinde yaklaşık 20 milyar avro tahsis etme kararı, yükleniciler arasındaki işbirliği görüşmelerini teşvik etmeye yardımcı oldu.

Leonardo’nun KNDS ile yaptığı görüşmeler konusunda Cingolani, İtalyan grubunun “uzun vadede net bir endüstriyel strateji” olmadığı için çekildiğini söyledi.

CEO, “Bizim teknoloji katkımız onların platformunda çok az olacaktı. Platformlarını satacaklardı, biz de birkaç bileşen üretecektik ama platform onların olacaktı [ortak bir platform değil],” dedi.

Ukrayna savaşı ve ardından hükümetler arasında savunma harcamalarında yaşanan artışa rağmen Avrupa’nın kara aracı sanayisi parçalanmış durumda.

Ana Kara Muharebe Sistemi (MGCS) olarak adlandırılan ortak bir tanka yönelik Fransız-Alman planındaki ilerleme, siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle yavaş ilerliyor.

Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger FT’ye verdiği ayrı bir mülakatta ulusal egemenliğin korunmasına ilişkin kaygılar ile birleşme ihtiyacını dengelemek için ilgili şirketlerin gerçek bir ortaklığa girmesinin önemli olduğunu söyledi.

Papperger, “Bu ortak girişimi oluşturmamızın nedeni de bu. Eğer bir Alman-İtalyan ortak girişiminiz varsa, bu o alanda uzun vadeli bir ortaklıktır, her ikisini de yapabilirsiniz,” ifadelerini kullandı.

Girişimin merkezi İtalya’da olacak ve işin yüzde 60’ı burada yapılacak fakat iki şirket arasında eşit olarak paylaştırılaca; yüzde 50’si İtalya’daki Leonardo tarafından, yüzde 10’u ise Rheinmetall’in İtalya’daki işgücü tarafından yapılacak.

Geri kalan kısım ise Rheinmetall tarafından Almanya’da gerçekleştirilecek.

Çok Okunanlar

Exit mobile version