Polonya Başbakanı Donald Tusk, ABD’nin Ukrayna’daki savaştan çekilme sinyalleri verdiğini belirtti. Tusk, Avrupa’nın Ukrayna’ya dönük desteğini sürdürmesi gerekliliğine vurgu yaparak ABD’de seçilen yeni yönetimin bu politikaya ilgisinin azalabileceğini ifade etti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak ABD’nin yakın zamanda önemli açıklamalarda bulunabileceğini belirtti.
Bu açıklamaların, Ukrayna’da ateşkes sağlanması ve belirli sınırların tanınması konularında olmasını bekleyen Tusk, Kiev’in de güvenlik garantileri alabileceğine işaret etti.
Polskie Radio‘ya mülakat veren Tusk’a göre, ABD’nin yeni seçilen başkanı Donald Trump, Ukrayna’yla ilgili henüz hazırlık aşamasında olan bir plan üzerinde çalışıyor.
Bu planın, ateşkesin tarihi, sınırların belirlenmesi ve Ukrayna için güvenlik garantileri gibi unsurları içermesi bekleniyor. Tusk, bu konular hakkında yakında açıklamalar yapılacağını tahmin ediyor.
Tusk ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Bu kararlar, ABD’nin Ukrayna’ya olan taahhüdünde mutlaka bir azalma anlamına gelecektir.”
Polonya Başbakanı, Ukrayna’daki savaşla ilgili kararların yalnızca Ukraynalıların veya Polonyalıların isteğine göre alınamayacağını vurguladı.
Tusk’un bu açıklamaları, transatlantik işbirliği ve Ukrayna’daki savaş konularını ele almak üzere Fransa Cumhurbaşkanı, İngiltere Başbakanı, NATO Genel Sekreteri ile İskandinav ve Baltık liderleriyle bir araya gelme planlarını duyurduğu sırada geldi.
Ancak Alman hükümeti yetkilileriyle bir toplantının planlanmadığı belirtildi.
Öte yandan Tusk’un Reuters haber ajansına da yansıyan açıklamaları, Donald Trump’ın ABD’deki seçim zaferi ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin zayıflayabileceği ihtimaline yönelik eleştiriler içeriyordu.
Trump, seçimlerden önce, henüz göreve gelmeden çatışmayı sona erdirme sözü vermiş ancak nasıl bir yol izleyeceğine dair detay vermemişti.
Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin yakın zamanda Varşova’yı ziyaret etmelerinin planlandığını açıkladı. Ayrıca, Tusk ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Stockholm’de İskandinav ve Baltık ülkelerinin liderleri arasında da görüşmeler yapılması planlanıyor.
Öte yandan Bloomberg‘in haberine göre Ukrayna’nın geleceği konusundaki tartışmalar, AB liderlerinin Budapeşte’deki toplantıda, ABD’nin Ukrayna’ya yardımı kesmesi halinde Avrupa’nın askeri desteği sürdürebilme ihtimalini ele almasıyla daha da önem kazandı.