Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz akışını durdurmasıyla Avrupa’da doğalgaz fiyatları yükseldi. Bu durum, bölgenin soğuk kış aylarında ana gaz kaynağından mahrum kalmasına neden oluyor.
Avrupa’da gaz fiyatları, 2025 yılının başında Rusya’dan tedarikin durmasıyla birlikte bu yılın ilk işlem gününde yükselişe geçti.
Bölge, ana tedarik kaynağı olmadan soğuk kış aylarına hazırlanıyor.
İlk ayın vadeli gaz fiyatları yaklaşık yüzde 4,3 artarak megavat saat başına 51 avroya yükseldi. Bu, Ekim 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviye.
Yeni yılın ilk gününde, iki savaşan ülke arasındaki transit anlaşmasının sona ermesiyle Rus gazının Ukrayna üzerinden teslimatları durdu ve herhangi bir alternatif bulunmuyor.
Bloomberg‘in haberinde, tüccarların Rusya’dan tedarikin kaybedilmesinden doğan etkiyi anlamaya çalıştığı belirtildi. Rus gazı, Orta Avrupa’daki pek çok ülke için hayati bir kaynak olarak kabul ediliyor. Depolardan çekilen doğalgaz miktarı, kıta genelinde 2021’den bu yana en hızlı şekilde azalıyor.
Habere göre, bu durum bazı ülkelerde sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi beklentisiyle çakışıyor, bu da ısınma talebini artıracak. Bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Slovakya’da, ocak ayının ortasına kadar sıcaklıkların -7 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
Diğer tedarikçilerden gelen stoklar ve sevkiyatlar sayesinde Avrupa’nın gaz stoklarının bu kış tükenmesi pek muhtemel olmasa da tüccarlar önümüzdeki ısınma sezonu için stokları yeniden doldurmakta daha fazla zorluk yaşayabilir.
Gelecek yazın doğalgaz fiyatları, 2025-2026 kış fiyatlarını aşarak yeniden depolama maliyetlerini artırdı.
Rusya’nın enerji devi Gazprom, iki taraf arasındaki anlaşmanın sona ermesiyle Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının durduğunu açıklamıştı.
Her iki ülkedeki yetkililere göre, Ukrayna’nın Rus gazının topraklarından geçmesine izin veren anlaşmayı yenilemeyi reddetmesi üzerine Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz akışı kesildi.
Bu durum, Avrupa pazarını yılda yaklaşık 15 milyar metreküp gazdan mahrum bırakacak.
Türk Akımı’nın, Avrupa’ya Rus gazının tek kaynağı olması bekleniyor.