AVRUPA

Avrupa’da ortak savunma faaliyetleri artıyor

Yayınlanma

Ukrayna savaşı ve Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı olması ihtimali, Avrupa’daki ortak savunma çabalarının yoğunlaşmasına neden oldu.

Almanya ve Fransa’nın cuma günü ortaklaşa yeni bir muharebe tankı geliştirmek üzere bir anlaşma imzalayacağı açıklandı.

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Fransız mevkidaşı Sebastien Lecornu Frankfurter Allgemeine Zeitung’a (faz) yaptıkları açıklamada cuma günü Paris’te projeye ilişkin bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını söylediler.

Pistorius, “Yapay zeka ve en son sensör teknolojisinden, sistemi belirli durumlarda insansız olarak kullanma olasılığına kadar ihtiyaç duyduğumuz şeylere yönelik geleceğin sistemini birlikte geliştiriyoruz,” dedi.

Fransız bakan ise Ana Kara Muharebe Sistemi projesinin Ukrayna’daki muharebelerden çıkarılan derslerden yararlanacağını ve tankın diğer silahlarla iyi çalışmasını sağlayacağını söyledi.

Her iki hükümet de bir diğer önemli Fransız-Alman savunma yatırımı olan ve yeni nesil savaş uçağının geliştirilmesini içeren Geleceğin Savaş Hava Sistemi konusunda ilerleme kaydetmeyi umuyor.

Alman-İngiliz ortak topçu sistemi de yolda

Bir başka ortak yatırım ise Almanya ile Birleşik Krallık arasında yapılıyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak 24 Nisan Çarşamba günü yeni bir topçu sisteminin ortaklaşa geliştirileceğini açıklayarak Brexit’e rağmen Avrupa güvenliği konusunda yakın işbirliğinin aciliyetinin altını çizdiler.

Çarşamba günü Sunak ve Scholz güvenlik işbirliğini güçlendirmek üzere bir dizi tedbir açıkladılar. İkili ilişkilerde son dönemde yaşanan aksaklıkları geride bırakarak Britanya’nın Avrupa’daki çabalara daha yakından entegre edilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Rishi Sunak gazetecilere yaptığı açıklamada, “Savunma alanındaki işbirliğimiz için yeni bir çerçeve sunmayı taahhüt ettik ve endüstriyel işbirliğimizi derhal genişletiyoruz,” dedi. 

En önemlisi, liderler, İngiliz hükümetinin önceki gün açıkladığı gibi, yeni uzaktan kumandalı obüs sistemleri geliştirmek için ortak bir program başlatma konusunda anlaştı.

Ayrıca yeni bir görev gücü, ülkelerin savunma koordinasyonu için ‘yapılandırılmış bir çerçeve’ geliştirecek ve bu çerçeve yaza kadar tamamlanmış olacak.

Scholz, “Avrupa’da NATO’nun Avrupa ayağını güçlendirmek zorundayız, özellikle de caydırıcılık için yeterli potansiyele sahip olmak söz konusu olduğunda. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini (…) derinleştirmeliyiz,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version