Bir Avrupa iş dünyası lobi grubu 10 Mayıs Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin’i en iyi yatırım destinasyonu olarak sıralayan Avrupalı firmaların oranının rekor düşük seviyeye ulaştığını belirterek, dünyanın 2 numaralı ekonomisine olan güvenin yeniden tesis edilmesinin yıllar alabileceği uyarısında bulundu.
Çin’deki Avrupa Ticaret Odası, İş Dünyası Güven Anketi’nin son sayısında, Çin’de iş yapma görünümünün raporun 20 yıllık tarihindeki en düşük seviyede olduğunu, katılımcıların dörtte birinden fazlasının mevcut büyüme potansiyelleri konusunda kötümser olduğunu ve %44’ünün gelecek beklentileri konusunda karamsar olduğunu söyledi.
BASF, Maersk, Siemens ve Volkswagen gibi tekeller odanın üyeleri arasında yer alıyor.
Oda, firmaların sadece %13’ünün şu anda Çin’i en iyi yatırım yeri olarak gördüğünü söyledi. Bu oran 2023’te %16, 2022’de %21, 2021’de %27’ydi.
Oda, “Salgınla ilgili kontrol önlemlerinin kaldırılması başlangıçta şirketlere bir iyimserlik duygusu sağladı. Fakat kısa süre içinde hızlı bir toparlanma olmayacağı ortaya çıktı,” iddiasında bulundu.
Oda, Çin’in durgun talep, yüksek devlet borcu ve emlak sektöründe devam eden zorluklar gibi daha derin yapısal sorunlarının, hem yerli hem de yabancı şirketlerin beklentilerini etkilemeye devam edeceğini ekledi.
Oda, gelir artışı bildiren şirket sayısının da kayıtlardaki en düşük seviyede olduğuna dikkat çekti. Buna paralel olarak, katılımcıların yaklaşık %40’ı Çin’in kötüleşen ekonomisinin en büyük iş zorlukları olduğunu söylerken, yavaşlayan küresel ekonomi %15 ile ikinci sırada yer aldı.
Oda, “Şirketler başlangıçta Çin için planlanan yatırımlarını daha öngörülebilir, güvenilir ve şeffaf olarak algılanan alternatif pazarlara kaydırmaya devam ediyor. Yatırım kararları döngüsel olarak alındığından ve hafife alınmadığından, bunları tersine çevirmek bir gecede mümkün olmayacaktır,” diye yazdı.