DİPLOMASİ

BAE iş merkezi Expo City Dubai Çinli yatırımcıları hedefliyor

Yayınlanma

Dubai hükümetinin desteklediği bir müteahhit, Çin’in Orta Doğu ile artan ekonomik ivmesinden faydalanmak amacıyla, yeni kurulan şirketlerden üniversitelere kadar Çinli işletmeleri şehrin en yeni iş merkezlerinden birinde mağaza açmaya ikna etmek için çabalarını artırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en kalabalık kentinde lojistik, uluslararası kongreler, iş ve konut tesislerini bir araya getiren tek duraklı bir merkez oluşturmak üzere yakınlardaki Al Maktoum Uluslararası Havaalanı ve Dubai Fuar Merkezi’ni tamamlayacak olan Expo City Dubai’de yer alacak en büyük yabancı işletme gruplarından birinin Çinli kiracılar olması bekleniyor.

Expo City Dubai’nin baş angajman sorumlusu Manal al Bayat South China Morning Post’a verdiği demeçte, “Önümüzdeki bir yıl içinde, Expo City ve ötesinde ticaret lisansı ve işletme lisansı alan Çinli şirketlerin sayısının 200’ün üzerine çıkacağından şüpheleniyorum ve bunu çok muhafazakar bir tahmin olarak söylüyorum… bazı iş ortaklarımız 400’ün üzerinde bir rakam tahmin ediyor” dedi.

Çinli yapay zeka start-up’ı Terminus, elektrikli araç şarj çözümleri şirketi Shahin ve devlete ait lojistik şirketi Sinotrans, bölgede halihazırda kurulmuş olan 40 firma arasında yer alıyor.

Geliştirici ayrıca Çin’deki iki üniversitenin yanı sıra Çinli hukuk firmalarıyla da 4,38 kilometrekarelik (1,7 mil kare) -600’den fazla futbol sahasına eşdeğer- alana yerleşmeleri için görüşmeler yürütüyor.

ABD ve Avrupa ülkeleriyle artan ekonomik ve ticari gerilimlerle karşı karşıya kalan Çinli işletmeler, hem ekonomik potansiyele hem de siyasi istikrara sahip bölge ve ülkelerde aktif olarak başka yatırım fırsatları arıyor ve Orta Doğu giderek daha belirgin bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Çin 2016’dan bu yana Orta Doğu’daki başlıca yabancı yatırımcı konumunda ve başlangıçta enerji sektörüne odaklanırken, firmalar ayak izlerini altyapı, akıllı şehirler, inovasyon merkezleri ve 5G mobil ağlara doğru genişletti.

Ayrıca Suudi Arabistan ve BAE de dahil olmak üzere bölgedeki büyük ekonomilerin ötesine geçerek Katar, İran ve İsrail’de de fırsatlar aramaya başladılar.

BAE’deki Çin büyükelçiliğine göre, BAE geçen yıl 1,3 milyar ABD dolarından fazla Çin yatırımı aldı ve bu da bir önceki yıla göre yüzde 16’lık bir artışı temsil ediyor.

Muhasebe firması PwC’nin 2022 tarihli bir raporuna göre, BAE’de faaliyet gösteren 6.000 Çinli şirket de vardı.

Ancak Abu Dabi Yatırım Ofisi’ne göre Çin yatırımı, 2020 sonuna kadar BAE’ye yapılan toplam doğrudan yabancı yatırımın yalnızca yüzde 5’ini oluşturdu.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın 2023 Dünya Yatırım Raporu’na göre Birleşik Krallık, Hindistan, ABD, Fransa ve Suudi Arabistan da en büyük yatırımcılar arasında yer alıyor.

Suudi Arabistan, 2023 yılında 11 kat artarak 16,8 milyar ABD dolarına ulaşan Çin yatırımları için de oldukça rekabetçi bir seçenek haline geldi.

Dubai’nin güney ucunda yer alan Expo City Dubai, bölgesel merkezlerini kurmaları için potansiyel Çinli işletmelere satış yapmayı amaçlıyordu.

Expo 2020 Dubai ve daha yaygın olarak Cop28 olarak bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yaptıktan sonra alan bir iş merkezine dönüştürüldü.

Geliştirici, kiracılarının yüzde 60’ının yabancı olmasını ve Çinli ve Avrupalı işletmelerin en büyük uluslararası yatırımcılar olmasını bekliyor.

Dubai City Expo’daki uluslararası kiracılar arasında halihazırda liman işletmecisi DP World, Emirates havayolu ve Alman Siemens Energy ve Siemens Industrial bulunuyor.

Manal al Bayat, geliştiricinin aktif olarak Çinli şirket ve kurumlara ulaştığını ve ağustos ayında Pekin’de düzenlenecek olan Dubai Business Forum China sırasında Çinli mevkidaşlarıyla düzinelerce görüşme ayarladığını söyledi.

The Post’a konuşan Bayat, “BAE ve Çin ilişkilerine bakacak olursam, açıkçası bu çok çok güçlü bir ilişki… Çinli ortaklardan kesinlikle güçlü ilgi görüyoruz” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version