AVRUPA

Baltık devletleri NATO ülkelerini zorunlu askerliği geri getirmeye çağırdı

Yayınlanma

İki Baltık ülkesinin devlet başkanı, diğer Avrupa ülkelerini Rusya ile olası bir silahlı çatışmaya hazırlanmak için zorunlu askerlik ve özel bir savunma vergisinden askeri harcamaları önemli ölçüde artırmaya kadar her şeyi gözden geçirerek daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Letonya Devlet Başkanı Edgars Rinkēvičs Financial Times’a (FT) verdiği demeçte Avrupa ülkelerinin ‘soğuk savaş dönemi harcama’ seviyelerine geri dönmeleri gerektiğini ve zorunlu askerlik hizmetinin geri getirilmesini tartışmaları gerektiğini söyledi.

Rinkēvičs, “Zorunlu askerlik konusunda ciddi bir tartışmaya ihtiyaç var,” dedi.

Rinkēvičs, askeri şeflerin tamamen profesyonel güçlere sahip olmayı tercih ettiklerini ve zorunlu hizmetin popüler olmayabileceğini kabul etti. Fakat Avrupa’daki silahlı kuvvetlerin askere alma konusunda zorluklarla karşılaştığını ve zorunlu askerliğin Rusya’yı caydırmak için daha yetenekli yedek kuvvetler oluşturulmasına yardımcı olacağını söyledi.

Rinkēvičs, “Kimse savaşmak istemiyor. Ama sorun şu ki kimse işgal edilmek de istemiyor ve kimse burada Ukrayna’nın başına gelenleri görmek istemiyor,” dedi.

Estonyalı mevkidaşı Alar Karis ise ayrı bir mülakatta askeri alımları finanse etmek için özel bir verginin düşünülmeye değer olduğunu, Avrupa’nın ise ABD’nin savunma harcamalarını asgari düzeyde karşılamayı hedeflemesi gerektiğini söyledi ki bu da mevcut seviyelerin iki katından fazla artırılması anlamına geliyor.

Üç Baltık ülkesi son yıllarda kendi savunma harcamalarını hızla arttırdı. Her üç ülke de NATO’nun gayri safi yurtiçi hasılalarının %2’sini savunmaya ayırma hedefinden daha fazla harcama yapıyor ve %3’e ulaşmayı hedefliyor.

Rinkēvičs bununla ilgili olarak, “Avrupa’nın ve dünyanın bu bölümünde, yüzde 3’e ulaşmamız gerektiğini anlıyoruz . . . NATO müttefiklerinin çoğu için dürüst olmalıyız: Soğuk Savaş dönemindeki harcamalara geri dönmeliyiz. Bu da birçokları için yüzde 2’den daha fazlaydı,” dedi.

Karis, ABD’nin geçen yıl 860 milyar dolar harcayarak NATO içindeki tüm savunma harcamalarının yüzde 68’ini gerçekleştirdiğini, buna karşılık Avrupalı üyeler ve Kanada’nın 404 milyar dolar harcadığını sözlerine ekledi.

Estonya Cumhurbaşkanı, “Bir şeyler yapmak zorundayız. En azından [Avrupa ve ABD arasında] yarı yarıya olsun. Bu bizim için daha iyi olur,” ifadelerini kullandı.

Estonya hükümeti, askeri harcamaların GSYİH’nin yüzde 3’üne çıkarılmasını finanse etmek için ipotekli bir ‘savunma vergisi’ fikrini ortaya attı fakat bunun 2026’dan önce yürürlüğe girmesi pek olası değil.

Karis, “Bu, doğrudan savunmaya para aktarmanın bir yolu ve insanlar bu paranın nereye gittiğini anlıyor,” iddiasında bulundu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’ya daha fazla harcama yapması çağrısında bulunmakta haklı olduğunu da sözlerine ekleyen Karis, “Bu bizim savunmamız ve bunu kendimiz için yapmalıyız,” dedi.

Rinkēvičs, Letonya’nın zorunlu askerlik hizmetine geri dönüşü hakkında, “Bunun iki nedeni vardı: Birincisi, bu tür bir jeopolitik türbülansa girerken daha fazla insanı eğitmeye çalışmak gerçekten önemliydi; ikincisi, ülkelerimizin çoğunda büyük bir demografi sorunu var,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version