Bangladeş’in geçici lideri Muhammed Yunus, Financial Times’a verdiği röportajda, devrik otoriter lider Şeyh Hasina’nın siyasi partisini “faşizmin tüm özelliklerini” sergilemekle suçladı ve ülke siyasetinde şimdilik “yeri olmadığını” söyledi.
84 yaşındaki Nobel Barış Ödüllü bankacının, ağustos ayında öğrencilerin önderliğindeki bir isyanla devrilen eski başbakanın partisi Awami Ligi’ne karşı sert bir tavır alacağı görülüyor. Awami Ligi, Bangladeş’in en eski ve en büyük siyasi partisi.
Yunus ayrıca geçici hükümetinin Şeyh Hasina’nın Hindistan’dan iadesini hemen istemeyeceğini, bunun Bangladeş ile komşusu arasındaki diplomatik gerilimi şimdilik körüklemekten kaçınabilecek bir yaklaşım olduğunu söyledi.
“Kısa vadede, kesinlikle onun Bangladeş’te yeri yok – Awami Ligi’nin yeri yok -” dedi.
Yunus, Awami Ligi’nin dağılabileceği spekülasyonunda bulundu ancak “siyasi bir hükümet olmadığı” için kaderinin geçici yönetimi tarafından belirlenmeyeceğini vurguladı.
Awami Ligi’nin gelecekteki bir seçime katılıp katılamayacağına ilişkin herhangi bir kararın siyasi partilerin kendi aralarındaki “konsensüs” ile verileceğini söyledi.
Hasina’nın Hindistan’da nerede olduğu bilinmiyor. Eski bir milletvekili ve Awami Ligi’nin örgütlenme sekreteri olan Khalid Mahmud Chowdhury FT’ye partinin “seçime katılmak için her an hazır” olduğunu söyledi.
Şeyh Hasina’nın devrilmesi, en büyük dış destekçisi olan Hindistan ile ilişkileri gerdi.
Yunus, hükümetinin Şeyh Hasina’nın iadesini isteyeceğini, ancak bu ay kendisi ve diğer 45 kişi hakkında tutuklama emri çıkaran yerel bir ceza mahkemesi tarafından bir karara varıldıktan sonra bunu yapabileceğini söyledi.
“İnsanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor… Karar çıktığında, Hindistan ile suçluların iadesi anlaşması yoluyla onu geri almaya çalışacağız. Karar verilmeden önce bunu yapabileceğimizi sanmıyorum” dedi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Yunus hükümetinin başa geçmesinden bu yana Bangladeş’in azınlık Hindularının güvenliği konusunda endişelerini dile getirirken Yeni Delhi’deki pek çok kişi de ABD destekli bir rejim değişikliği olduğunu iddia ettikleri bu duruma tavır almaya devam ediyor.
Şeyh Hasina’nın devrilmesinin ardından pek çok Awami Ligi destekçisi sürgüne kaçtı ya da saklandı.
Yunus’un başında olduğu geçici hükümet, Hasina’nın partisinin öğrenci kanadı Bangladeş Chhatra Ligi’ni yasakladı. Hükümet, bu gençlik grubunu, bir “terör örgütü” olarak tanımladı.
Bu arada, Hasina hükümetinin düşmesinden birkaç gün önce yasaklanan ülkenin en büyük aşırı İslamcı partisi Bangladeş Cemaat-i İslami’nin faaliyetlerinde bir artış görüldü.
Parti gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde daha geniş bir İslamcı koalisyon kurmak için görüşmeler yürütüyor.
Cemaat-i İslami, Bangladeş’in Pakistan’dan ayrıldığı 1971 bağımsızlık savaşı sırasında toplu katliamlara katıldığı iddiaları nedeniyle bazı çevrelerde uzun süredir şüphe altında.