DİPLOMASİ

Barnier, Alman-Fransız eksenine İtalya’nın da eklenmesini istiyor

Yayınlanma

Fransa Başbakanı Michel Barnier cuma günü yaptığı açıklamada, Fransa-İtalya bağlarını güçlendirmek ve Roma’yı, Paris’in AB ile Mercosur arasındaki büyük bir ticaret anlaşmasını geciktirme ve değiştirme teklifine katılmaya ikna etmek amacıyla önümüzdeki ayın başlarında İtalya’ya gideceğini söyledi.

Barnier, Paris’te Fransız, İtalyan ve Alman iş dünyasının önde gelen dernekleri Medef, Confindustria ve BDI tarafından ortaklaşa düzenlenen bir konferansta ziyareti duyururken, “İtalya, Fransa’nın sıklıkla ihmal ettiği çok büyük bir ülke,” dedi.

Fransız liderin ziyaretinin 5 ya da 6 Aralık’ta yapılabileceği belirtiliyor.

Fransa cumhurbaşkanları ve başbakanları, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Fransız-Alman ekseninin Avrupa’yı “barışçıl ve ekonomik olarak birbirine bağlı” tutmada oynadığı kilit rolün altını çizmek için ilk yurtdışı ziyaretlerini genellikle Almanya’ya yaparlar.

Barnier’in Roma’ya gidiyor olması, Fransa’nın AB konularında İtalya’yı giderek daha fazla ortak olarak gördüğünün bir işareti olarak değerlendiriliyor. 

Fransa, AB ile Mercosur bloğundaki Güney Amerika ülkeleri arasında aralık ayı başında imzalanabilecek ticaret anlaşmasına karşı çıkacak müttefikler bulmaya çalışıyor. İtalya’nın desteğine güvenip güvenemeyeceği ise henüz belli değil.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani perşembe günü Paris’te düzenlenen aynı etkinlikte İtalya’nın anlaşmayı desteklediğini ama anlaşmanın İtalyan çiftçilere zarar vermeyeceğinden emin olmak istediğini yineledi.

İtalya Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida geçen hafta anlaşmaya mevcut haliyle karşı olduğunu söyleyerek İtalya’nın uzun süredir anlaşmaya verdiği destek konusunda şüphe uyandırmıştı.

Hem Başbakan Giorgia Meloni hem de Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella anlaşmayı kamuoyu önünde desteklediler.

Barnier bu ayın başlarında Brüksel’i ziyaret ederken, Roma’ya yapacağı gezi başbakan olarak ilk ikili ziyareti olacak.

Barnier Paris’in, göçten sanayi politikasına kadar her şeyi kapsayan ikili bir anlaşma olan Quirinale Antlaşmasının 2021’de imzalanmasının ardından yıllarca görmezden geldiği trans-Alp ilişkisini canlı tutmak için daha fazlasını yapması gerektiğini kabul etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version